Parancsra dolgozik a robot a fóliasátorban

By Nyéki Zsolt
Zsigó Zsolt és Dávid Zsombor
Zsigó Zsolt és Dávid Zsombor
Nyíregyháza – Az alapításának 100 éves évfordulóját ünneplő Puskás Tivadar Távközlési Technikumban április 13-14-én rendezték meg a Tudományos Diákkörök XII. Országos Konferenciáját Budapesten. A konferencián a regionális döntő győztesei képviselhették iskolájukat.

A nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola 9. osztályos tanulója, Dávid Zsombor, az informatika, robotika szekcióban szerepelt. Zsombor kutatási témája az agrorobotika.

A fóliasátorban a növények optimális fejlődéshez szükséges paraméterek mérése, és azok adott szinten tartása a robot feladata. A sátorban egy érzékelőkkel felszerelt Lego robot halad, és méri a hőmérsékletet, a fény erősségét, és a páratartalmat, majd a mért értékeknek megfelelően a másik, álló egységre Bluetooth-on küldi a parancsot, parancsokat. A parancs hatására a ventilátor elindul, vagy lenyílik a fóliasátor teteje.

A modellkísérlet után, egy olyan valódi robot épül, amely a valós környezetben is megállja a helyét. A versenyre a Bánkis Diákokért Alapítvány segítségével jutott el Zsombor, és felkészítő tanára, Zsigó Zsolt.
hirdetés