Parázs garázsvita az Ifjúság utcán Nyíregyházán

Nyíregyháza – Mindkét fél hajthatatlan a maga igazában, a hatóság pedig csak a helyszíni bejárást követően tud dönteni. Tudomásunk szerint az építtető leállt az építkezéssel, valószínüleg megvárja az ügyben születendő határozatot.

A lakószomszédjával elmérgesedett helyzet következtében kialakult tehetetlensége miatt fordult lapunkhoz a Nyíregyházán, az Ifjúság utcán lakó Biri János és felesége. Elmondásuk szerint a mostani perpatvart egy garázs építése okozza.

– Négy évtizede lakunk e négylakásos társasházban, a közös udvarrészt a felső szomszéddal együtt használjuk. A korábbi lakóval nem volt problémánk, viszont a tavaly ősszel ideköltözött szomszéddal hamar kenyértörésre került sor – kezdte Biri János. – Nem ecsetelném ezeket, de elegendő annyi, hiába kértük a hölgyet számtalanszor, hogy az éppen a bejárati ajtónk fölötti ablakpárkányról vegye le a minden rögzítés nélküli virágládát, a füle botját sem mozdította. Egy esős napon az unokánk jött hozzánk, s szinte alig tette be a lábát, hatalmas puffanással a lépcsőnkre zuhant a láda. Elgondolni is rossz, miként végződhetett volna!

Az egyik reggelre pedig arra ébredtünk, hogy egy földgép az udvart gyalulja. A szomszéd e szándékáról semmit nem közölt velünk. Emiatt a polgármesteri hivatalhoz fordultam, ahonnan az a határozat érkezett, hogy a szomszédunk, mint résztulajdonos, az udvaron engedély nélkül változtatta meg a kialakult terepszintet. Hiába állt a határozatban, hogy kötelessége azt az eredeti állapotba visszaállítani, s ha ezt nem teszi meg, akkor hatósági úton rendelik el a munka végzését. Egyik sem történt meg, sem a társtulajdonos, sem a hatóság nem tett semmit, ez a munka rám várt.

Ide folyik mind a víz

Annakidején az akkori jogszabályok szerint húztam fel a garázsomat, ügyelve a környező házak terepszintjére. A mostani lakó a garázsom mellett több mint 20 centivel magasabbra kezdte építeni a padlószintet, az udvarrészt is hozzáigazította. Támfalat is fel akar húzni, a garázsomból így „pincegarázst” csinál, s a feltöltött területről is a garázsom elé fog folyni a víz. Kérésem: az eredeti terepszintnek megfelelő magasságban legyen a garázsa bejárata – mondta Biri János.

A szomszédból Kovács Lászlóné nyugdíjas pedagógus is átjött. – A bejárati ajtónkhoz 3 méterre van az épülő garázs, sem levegőt, sem napot nem kapunk majd, ám annál több vizet, ha esik az eső! A férjem annyira szívére vette az egészet, hogy kórházba is került. Semmi egyeztetés nem történt az építkezést illetően – fakadt ki Julika néni. – Nekem azt mondták a hivatalban: a garázsépítéshez már nem kell engedély, miért kérnék akkor bárkitől is, a lakótárs állandó bejelentései miatt pedig csak a hatóságokat járom – válaszolta a közben megérkezett társtulajdonos.

Már nem kell engedély

– Az idén szeptembertõl érvényes új
jogszabály alapján az 50 négyzetméter, vagy
annál kisebb alapterületû, 2,5 m vagy annál kisebb
építménymagasságú, nem emberi tartózkodásra
szolgáló építmények építése
építési engedély és bejelentés
nélkül végezhetõek, ám ez esetben is
be kell tartani az épület létesítésére
vonatkozó (pl. védõtávolságok) elõírásokat.
A szomszédnak nem szükséges tehát engedélyt
kérnie a garázs megépítéséhez,
viszont az egyéb elõírásokat szem elõtt
kell tartani. A másik, Kovács Lászlóék
panasza október 21-én érkezett hozzánk, ez
újabb elbírálást igényel, erre hatóságunknak
60 nap áll rendelkezésre. Tudomásunk szerint az építtetõ
leállt az építkezéssel, valószínüleg
megvárja az ügyben születendõ határozatot
– mondta Nagy Károly hatósági és
építésügyi irodavezetõ-helyettes.

– Lefler György –
hirdetés