Párbeszéd a 33,5 milliárdról

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. ígérete szerint a projekt előkészítésének és kivitelezésének teljes szakaszában tájékoztatja a miskolciakat, akikkel konszenzust igyekszik kialakítani.

A 33 és félmilliárd forintos fejlesztési projektben a miskolci önkormányzat bő 5 milliárddal szerepel.

Több alkalommal foglalkoztunk a villamospálya-fejlesztési projekttel, bemutattuk annak főbb elemeit, az Észak-Magyarország térképen ábrázolta a tervezett pályameghosszabbítást. Közöltünk érveket a fejlesztés ilyen módja mellett, és közöltünk – például a majdani szanálások miatt – aggódó (tiltakozó) véleményeket.

A projekt célja, hogy a város kelet-nyugati közlekedési tengelyében hosszú távon fenntartható, versenyképes, környezetbarát, gyors és biztonságos legyen a tömegközlekedés vonzó, modern városképpel.

A „ Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” EU-támogatásra számot tartó projektet a magyar kormány a Nemzeti Fejlesztési Terv II. feladatai közé emelte. A projekt megvalósításának előkészítésére a miskolci önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal 2006. január 31-én támogatási írt alá. Ennek alapján 2006-ban az önkormányzat megbízásából az MVK Zrt. – a lebonyolító – közbeszerzési eljárások keretében választotta ki az UVATERV Rt-t, amely elkészíti a projekt részletes, mindenre kiterjedő megvalósíthatósági tanulmányát, illetve a szükséges engedélyezési és kiviteli terveket.

A projekt tartalma

Miskolc kelet-nyugati közlekedési tengelyében a villamosvasúti közösségi közlekedés teljes rekonstrukciója, amelynek keretében sor kerül a villamospálya felújítására, vonalhosszabbításra Diósgyőr és Felső-Majláth között, 18 alacsonypadlós új jármű beszerzésére és a javítóbázis modernizálására, 18 Tátra villamos alacsonypadlós közbetéttel történő átalakítására.

SzG

Az európai uniós pályázat beadásának határideje:            2006 december

A projekt kivitelezésének kezdete:                                   2007 május

A projekt kivitelezésének befejezése:                               2009 december

A megvalósítás bruttó összege:                                      33 és félmilliárd forint

Az MVK Zrt. lakossági fórumokat hirdet meg, ahol minden miskolci elmondhatja véleményét, felteheti kérdéseit.

 
hirdetés