Párhuzamos életrajzok

1956. június huszonnyolcadika ugyanazt jelenti a lengyeleknek, amit október huszonharmadika nekünk, magyaroknak. Náluk Poznanban indult a szabadságért vívott küzdelem, nálunk Budapesten. Sokan úgy tartják, és valószínűleg nem is járnak messze a valóságtól, amikor azt hangsúlyozzák: „Poznan nélkül nem lett volna Budapest”

Varsóban a Magyar Kulturális Intézet és a Nagykövetség egy-egy bemutatóval emlékezett meg az eseményről. Lengyel és magyar történész tollából jelent meg könyv „Poznan – Budapest” címmel, ami szinte a nyomdából érkezett az intézeti bemutatóra. A szerzők: Janusz Karvat és Tischler János olyan új aspektusból világítják meg az 1956-ban történteket, amelyek megkönnyítik az eddig ismeretekek összegzését. A lengyelül megjelent könyv bemutatóján rendkívüli volt az érdeklődés, a közszolgálati rádió felvételt készített az eseményről.

A nagykövetségi rendezvény ősbemutató volt, amelynek homlokterében ugyancsak Poznan és Budapest állt, jobban mondva egy poznani és egy budapesti tizenéves srác sorsa – filmen elmesélve. A „13 év 13 perc” című alkotás két tragikusan végződő életet tár a néző elé; Romek Strzalkowskit 13 évesen az utcán lőtték agyon, Mansfeld Péterrel nagykorúságának elérése után pár nappal a hóhér végzett. Ma Poznan két egymásba torkolló utcája az ő nevüket viseli.
hirdetés