Parlagfű: Akár 5 millió is lehet a büntetés

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉKN-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az illetékes szakhatóságok július elseje után ellenőrzik az ingatlanokat.


Az érvényes jogszabályok szerint minden földhasználó és földtulajdonos köteles kül- és belterületen is az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot az őszi fagyokig folyamatosan fenntartani – tudtuk meg Sipos Tibortól, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetőjétől.

Akár 5 milliós büntetés

Hozzátette: az illetékes szakhatóságok július elseje után ellenőrzik az ingatlanokat, és a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén (a fertőzött terület nagyságától függően) 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtják a tulajdonosokat. Sipos Tibortól megtudtuk azt is: tavaly jóval kevesebb bírságot szabtak ki, mint 2014-ben (a részletes számadatokat a cikkünk végén olvashatják).

– Az idei időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt korán megjelent, így korábban kell számítani a gyomnövény virágzására és a pollenszóródásra is. Utóbbi augusztus elejétől szeptember végéig tart, most még csak a virágbimbók kialakulásának fázisában járunk, így most kell legjobban odafigyelni a gyommentesítésre. A mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a belterületi földtulajdonosok, önkormányzatok (házikertek, parkok, közterületek esetében) is kötelesek a parlagfű virágzását meggátolni – közölte Sipos Tibor, a megyei kormány­hivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője.

A szakember beszámolt lapunknak arról is, hogy a minisztérium a közelmúltban együttműködési megállapodást kötöttek a polgárőrszövetséggel. ­Ennek egyik elemeként képzést kaptak a megyei polgárőrök is, akik ennek köszönhetően könnyebben felismerik majd a parlagfüvet. A képzésen részt vevő polgárőrök felhatalmazást kaptak arra is, hogy figyelmeztessék a gyomnövény jelenlétére a gazdákat, majd a hatóságokat.

„Ha parlagfüvet lát, jelentse be! A parlagfűszezon kezdetével elindul a parlagfű-bejelentő rendszer is, amellyel interneten vagy okostelefonon keresztül bárki bejelentést tehet az általa észlelt fertőzött területről (https://pbr.nebih.gov.hu). A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez. A parlagfű elleni védekezés mindannyiunk érdeke! A parlagfűvel, valamint a bejelentéssel kapcsolatban bővebb információt talál a NÉBIH honlapján parlagfű témakörben” – olvasható a közérdekű felhívás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatalos honlapján.

– KM-TG –

Címkék: ,hirdetés