Parlamentet választ Afganisztán

Megnyitottak szombaton a szavazóhelyiségek Afganisztánban, ahol parlamenti választásokat tartanak. A szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott választásokon a 249 fős parlament összetételéről dönthet a több mint tízmillió afgán szavazó. A választási helyiségek megnyitását két városban is rakétatámadások köszöntötték.

Megkezdődött a parlamenti választás Afganisztánban, ahol közép-európai idő szerint fél négykor nyitották ki a szavazóhelyiségeket. A több mint 5 800 választási helyiség közül azonban több ezer zárva marad biztonsági okok miatt, leginkább a tálib ellenőrzés alatt álló területeken. A választás biztonságára 63 ezer afgán katona, és 52 ezer rendőr vigyáz, és a külföldi koalíciós erők is riadókészültségben vannak.

A tálibok a választások elleni akciókkal fenyegetőztek, közölve, hogy a választók sem lesznek biztonságban. Szombaton, a szavazóhelyiségek megnyitásakor, rakétatámadás történt a NATO kabuli főhadiszállásának környékén, és hat rakétát lőttek ki az ország keleti részén található Dzsalálábád városára. Egyik támadásnak sem volt áldozata.

A tálibok fegyveresei egy nappal korábban elraboltak egy képviselőjelöltet, valamint a választási bizottság 18 alkalmazottját. A választási kampány alatt legalább 24 ember halt meg a szavazással kapcsolatba hozott támadásokban.

Öt évre választják az afgán parlamentet

A 249 fős parlamentbe nagyjából 2 500 képviselőjelölt akar bejutni, köztük 406 nő, akik a nőknek fenntartott 68 helyért küzdenek. Az öt évre választott afgán parlament gyenge politikai erőnek számít az erős államfő mellett, és a képviselőház összetétele nem fog sokat változtatni a kormányzáson. A jelöltekre, akik nem tömörülnek politikai pártokba, leginkább törzsi és etnikai alapon adják le voksukat a választók. “Gondban leszünk az eredmények értelmezésében” – ismerte el Richard Holbrooke amerikai különleges követ.

A választások végső hivatalos eredményei október 31-én hozzák nyilvánosságra. Amire azonban a nemzetközi közösség igazán figyel, hogy mennyire lesznek szabadok a választások. Richrad Holbrooke szerint már az is jelentős, hogy egyáltalán megtartják.

– Független Hírügynökség –
hirdetés