Parlamenti választásokat tartanak Lettországban

Lettország – Parlamenti választásokat tartanak Lettországban szombaton. A szavazó helyiségek helyi idő szerint 7 órakor nyitottak, és este 10-ig adhatja le a voksát a mintegy 1,45 millió szavazásra jogosult.

A parlament 100 tagját a 19 párt színeiben induló mintegy ezer jelölt közül négy évre választják a balti államban.

Az Európai Unióhoz két évvel ezelőtt csatlakozott Lettország a gazdasági növekedés ellenére is a legszegényebb az uniós tagállamok közül, ezért elsősorban a szociális kérdések uralták a kampányt.

A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg is hatalmon lévő konzervatív, befektetőbarát Emberek Pártja az esélyes, melyet a mostani védelmi miniszter, Atis Slakteris vezet, habár a felmérések szerint nincs esélye a többség megszerzésére. Koalíciós partnere, a Zöldek és Gazdák Szövetsége számíthat a második legtöbb szavazatra Lettországban.

A választáson várhatóan további öt párt lesz képes átugrani a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a jobbközép Új Korszak, a liberális pártok szövetsége (Lettország Első Pártja, illetve Lettország Útja), valamint a szélsőjobb Szülőföld és Szabadság párt. Várhatóan a nagyszámú orosz kisebbség két pártja is mandátumhoz jut majd: a baloldali Szövetség az Emberi Jogokért az Egyesült Lettországban, illetve a balközép Harmónia Centrum.

2002-ben a választók 71 százaléka adta le a szavazatát, ezúttal azonban alacsonyabb részvételre számítanak az elemzők.
hirdetés