Nyíregyháza

2020.04.24. 18:49

Ez a színházi plakát egy kicsit más, mint a többi

A színházi plakátoknak különleges helyük van a teátrumok falain: egy-egy előadás, egy-egy évad lenyomatai, rájuk nézve eszünkbe jutnak színészek, fények, párbeszédek. A jó plakát magáért beszél: a színei, a betűi, a hangulata azt tükrözi, amit maga az előadás. Önálló műfaj – olyannyira, hogy a két évvel ezelőtti VIDOR Fesztiválon kiállítás is nyílt a legjobban sikerült plakátokból.

A Móricz Zsigmond Színház honlapjára tekintve most is láthatunk egyet: igaz, más, mint amit megszokhattunk. A szereplők katonai viseletben állnak egymás mellett, az arcát mindenkinek maszk fedi, és az üzenet is egyértelmű: „Senki sem feláldozható. Ha teheted, maradj otthon! Vigyázzunk egymásra!” A plakátot a teátrum két színművésze, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos készítették, hogy így nyomatékosítsák a járvány­ügyi helyzet fontos kérését: aki csak teheti, maradjon otthon.

Hasznossá teszik magukat

– A színház női szabótárában már közel egy hónapja készülnek a maszkok, és mivel a próbákat felfüggesztették, s előadások sincsenek, van szabadidőnk. Így mi magunk is segítettünk a szállításban, házhoz vittük a védőfelszereléseket – mondta lapunknak Ákos, aki nagy örömmel mesélte, hogy mások mellett Bárány Frici bácsihoz és Kocsis Tóni bácsihoz is eljutottak, s tudtak egy kicsit beszélgetni.

– Azon gondolkodtunk, hogy tudnánk ezt megörökíteni, ezért azt kértük, hogy aki kapott maszkot, küldjön egy fotót. Innen jött a fotómontázs és a videó ötlete – ez utóbbihoz a Feláldozhatók zenéjét választottuk, és a plakát is a film hangulatát idézi – mondta Ákos, aki, párjával, Kuthy Patríciával együtt megpróbálja a jelenlegi helyzetben is megtalálni a pozitívumokat.

– Igyekszünk hasznossá tenni magunkat, segítünk az ismerőseinknek, ha kell, elmegyünk bevásárolni, például a Kosár Közösségből is elvisszük a megrendelt zöldséget, gyümölcsöt barátainknak, ismerőseinknek. Nem csinálunk drámát abból, hogy próbák és előadások nélkül kell most élnünk a mindennapjainkat, azzal együtt is, hogy mindkettőnknek nagyon hiányzik a színház. Igyekszünk minél kevesebb negatív hírt beengedni az életünkbe, tervezgetünk, Pati online módon tanít, és most jut időnk olyan dolgokra is, amiket korábban csak halogattunk: felújítottuk például az erkélyt.

Megfogadják a tanácsot

– És közben lassan a színház is visszatért az életünkbe videós szövegösszemondó próbák vagy hangoskönyvkészítés formájában – persze, ez nem tudja helyettesíteni az előadások izgalmát és a találkozást a közönséggel, de tudjuk, jelenleg nem tehetünk mást, mint hogy mi is megfogadjuk a plakáton üzent felhívást és itthon maradunk – mondta Illyés Ákos.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában