Párlatok ifjú mesterei

Párlatok ifjú mesterei
© Fotó: Pusztai Sándor
Tarpa – Színvonalas volt a szilvanap Tarpán, kiváló párlatok készítői vitték haza a lovagrendi pálmát.


Viharos széllel, – máskor nagyon várt – esővel indult a múlt szombat Tarpán, de szerencsére a 15. Szatmár-Beregi Szilvanap ebéd utáni hivatalos megnyitója már ragyogó időben zajlott le.

A II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház székelykapus parkjában felállított színpadon az estig tartó színvonalas műsorfolyamnak, mint minden évben, most is fénypontja volt a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által celebrált Új Pálinka Ünnepe. Hagyományaikhoz híven a lovagok a nagyközönség előtt minősítették a Szatmár-beregi táj kultikus gyümölcsének, a nem tudom szilvának idei termését, majd a belőle főzhető pálinka minőségét. A lovagok magasra értékelték a 2018-as évjáratú szatmári szilvapálinkát, amennyiben abból lekvárillatú, jó cefre kerül a szakmájukat magas színvonalon művelő főzőmesterek kezébe.

A hozzáértő párlatkészítők újabb, fiatal generációja már nem csupán kopogtat, de be is nyitott a főzőmesteri szakma ajtaján. Ezt látszik bizonyítani a lovagrend idei megyei pálinkaversenyének díjátadója is, amelyen mindhárom kategóriában zömében ifjú titánoknak akaszthatta nyakába a bronz-, ezüst- és aranyérmeket Németh Zsolt, a Magyar Parlament Külügyi bizottságának elnöke, a szilvanap díszvendége.

A lovagi ceremónia része volt a rend nagytanácsa által hagyományosan odaítélt Életmű-díj és az Elismerő oklevél átadása. Az idén a Bereghez tartalmas élete során sok-sok szállal kötődött dr. Tomcsányi Pál akadémikus kapta a posztumusz Életmű-díjat, melyet ifj. Tomcsányi Pál vett át. Az Elismerő Oklevet Sallai Pálnak (81), a megyei növény-egészségügyi hatóság – régiónk minőségi gyümölcsterméséért sokat tett, a termelők körében tiszteletnek örvendő – nyugalmazott igazgatójának adományozták a pálinkalovagok.

KM
hirdetés