Pár(t) tévedés

Akt.:
Pár(t) tévedés
Egyszer voltam 25-26 évvel fiatalabb. Akkor éppen arról szóltak a hírek, szónokoltak az egyre hangosabb ellenzéki pártok, hogy az állam nem jó gazda. Véget kell vetni a központosításnak, teret kell adni a szabadságnak nemcsak a szólásban, hanem az oktatásban, az önkormányzatiságban is. Bednárik Mónika írása.

Nem szabad megengedni egy éppen születő, és joggal remélve, folyamatosan erősödő demokráciában, hogy fentről vezényelve dőljenek el a lét nagy kérdései. Az életnek és a döntéseknek igazodniuk kell a helyi igé­nyekhez, hiszen mennyire más a rózsadombi család élete és problémája, mint az ország keleti csücskében élőnek.

Aztán a választásokon döntöttünk, hol jobbra, hol balra. A kormányok saját értékrendjük szerint változtattak a helyhatóságok döntési jogkörén és működési szintjén, oktatási és egészségügyi rendszereken, hol több, hol kevesebb sikerrel, tár­sadalmi megértéssel. Néhány évvel ezelőttig azonban arról nem hallottunk, hogy újra az állam kezébe kell pakolni életünk legfontosabb ága­zatait, épületeit, demokráciánk vívmányait. Csak az oktatást nézve a Klik megbukott, a kerettanterv, az egységesített tankönyvpiac csődöt mondott, a centralizált fenntartás/működtetés hibáit és olykor bűneit jobb nem is emlegetni.

Ha anno a szabadságvágy valóban őszinte volt, akkor adjuk meg az önkormányzatoknak a szabad döntés jogát. Amennyiben tudják és akarják, működtessék az iskolájukat, de ha nem jól teszik a dolgukat, akkor vegyék el tőlük, adják át másnak. Egyszer voltam 25-26 évvel fiatalabb, akkor nekem erről is szólt az áhított, leendő demokrácia.

Bednárik Mónika
hirdetés