Pártlisták hétszámra

Illusztráció
Illusztráció
Kevesebb a jelölt választókerületenként, gyakorlatilag mindenütt, mint négy éve. Az 1990 óta tartott négy választások mindegyikén jóval több párt tudott listát is állítani, mint most; ez megyei szinten mindössze hét jelölőszervezetnek sikerült – az eddig rendelkezésre álló adatok szerint.

Hétfőn telt le a listák benyújtásának határideje, és sokáig úgy tűnt, mindössze az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz – KDNP páros tud a követelményeknek eleget tenni. Utóbb még jól „hajrázott” az MDF, a Centrum, a MIÉP – JObbik kettős, valamint az Magyar Vidék és Polgári Párt. A késő estig ülésező választási bizottságnak nem volt oka egyetlen benyújtott listát sem elutasítania. Április 2-án ilymódon az egyik szavazócédulán majd hét pártnév szerepel majd.

Míg 16 évvel ezelőtt 19 párt nevezte be listás képviselőit a választásra, most tehát hét. Olyan, a korábbi alkalmakkor tradicionálisnak tűnő politikai csoportosulások tűntek el (többségükben végleg) mára az esélyesek köréből, mint például az Agrárszövetség, a (különböző neveken) Zöldek, a Kisgazdapárt. Nem sikerült emellett a listaállítás a ma is aktív – és az egyéni mandátumokért több jelölttel is harcba szálló – Munkáspártnak.
hirdetés