„Partnerségben” a természettel

Rájár a rúd a mezőgazdálkodókra. Persze nem volt ez másként korábban sem, hiszen vagy az aszály jött, vagy a felhőszakadás.
Szaniszló Bálint jegyzete.

Rájár a rúd a mezőgazdálkodókra. Persze nem volt ez másként korábban sem, hiszen vagy az aszály jött, vagy a felhőszakadás. „Ez egy ilyen szakma – ahogy a bölcsebbek mondják. – Művelőjének hozzá kell szokni, hogy a természet erői nem igazén igazodnak az emberi igényekhez. Talán pont azért, mert mi sem voltunk (vagyunk) igazán korrektek a természethez, hiszen okoztunk már annyi, de annyi kárt neki… És rajta keresztül magunknak.

Most például a „mérhetetlen” mennyiségű hó és eső miatt fáj a foguk a mezőgazdászoknak. No meg a naptári tavasz ellenére szokatlan hideg miatt. Ami persze ezúttal alkalmi szövetségesünk, mert ha kicsit tartja még magát, akkor csak lassan olvad a hegyek hótakarója és lassan árad le a folyókba, vízgyűjtőkbe az olvadt hólé. Másrészt ellenfél is a hideg, hiszen a keményre fagyott belvizes területekről nehezen folyik el a víz, az itt-ott befagyott csatornák pedig így nehezen szállítják a folyókig tartalmukat.

Egyszóval nem egyszerű ésszerű „partnerségben” lenni (maradni) a természettel), de – úgy gondolom – hosszú távon kifizetődőbb lehet szövetségsünkké tenni. Például úgy, hogy olyan földterületet műveljünk, amely nem tartozik a folyók árterületéhez, vagy védett a belvizes támadások ellen. Ellenkező esetben ne csodálkozzunk, ha elárasztja a víz.

Szaniszló Bálint: balint.szaniszlo@eszak.boon.hu
hirdetés