Pártok-LMP LMP: célkeresztben az egészségkárosodásban szenvedő kismamák

Budapest, 2012. június 23., szombat (MTI) – Az LMP szerint a kormány “újabb célpontja” az egészségkárosodásban szenvedő kismamák, akik januártól nem részesülhetnek egyszerre gyesben és rehabilitációs ellátásban.

A gyermekgondozási támogatást a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is megkaphatják, azonban a rehabilitációs ellátásban részesülőket kizárták a gyesből. Ezt az ellátási formát, szemben a nyugdíjjal, rendszeres pénzbeli ellátásnak minősítették, amelyből viszont csak egyet lehet igénybe venni – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Ertsey Katalin és Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő.

A kormány úgy tervezi – folytatták az ellenzéki politikusok -, hogy a rehabilitálhatóknak tanfolyamokon, továbbképzéseken kell majd részt venniük, elősegítve ezzel az álláskeresésüket. Azonban a rehabilitációs hatóságok csak július elején jönnek létre, és még nem tisztázódott, hogy heti hány órás elfoglaltságot jelent az ezeken a képzéseken való részvétel – hívta fel a figyelmet a két képviselő, hozzátéve, hogy a törvény szerint az édesanya, a gyermek egyéves korától, a gyes mellett heti 30 órával járó elfoglaltságot vállalhat, így ha ennél kevesebb időt igényel a rehabilitációs képzéseken való részvétel, akkor semmi elvi akadálya nem lenne, hogy valaki a gyest és a rehabilitációs ellátást is kapja.

Az LMP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg, mekkora kiadáscsökkentés várható, ha 1.500 rehabilitációs ellátásban részesülő kismamától megvonják a gyest, és legyen méltányos: tegye lehetővé, hogy ez a kis létszámú csoport is hozzáférjen a gyermeke után járó támogatáshoz – közölte Ertsey Katalin és Szél Bernadett.

 

 

– MTI –
hirdetés