Pecabotot ragadtak a kis régészek a Bujtoson

Sok tanácsot kaptak a fiatalok Pásztor Lászlótól
Sok tanácsot kaptak a fiatalok Pásztor Lászlótól - © Fotó: Biri Imre
Nyíregyháza – Kis „régészek” ismerkedtek a napokban a horgászat múltjával és jelenével a Bujtosi-tónál.

Az Apáczai Csere János Általános Iskola és a Jókai Mór Református Általános Iskola 53 tanulója vett részt a Jósa András Múzeum egyhetes régészeti táborában, s annak keretében ismerkedhettek meg a fiatalok az ősember halfogó eszközeivel, és az ókor, valamint a középkor egyre fejlettebb horgászkészségeivel.

– Fából elkészítettük a halpecek egy mai változatát, amelyhez zsinórként egy lófarok szőrzetét használtuk fel. Megvizsgáltuk a múlt század híres mogyorófavesszőből, cérnából, lúdtollból és gombostűből készült bot horgászkészségét, amely már a gyakorlatban is bizonyította hatékonyságát – tájékoztatta lapunkat Biri Imre, a Horgász-suli programvezetője.

Meglepetés a szövetségtől

– Kiscsoportokban ismerkedtek a gyerekek a halakkal, gyakorolhatták a horogkötést, és a célba dobó feladatokon keresztül az etetés és a horog célba juttatásának technikáját. A diákok a legjobban mégis a horgászatot várták, nagy sikerük volt a kifogott halaknak. Szerencsére az időjárás és a halak kapókedve is a kis horgászoknak kedvezett. A horgásznap nagy meglepetése volt, amikor a megyei szövetség részéről minden ifjú horgásznak átadtunk egy-egy spiccbotot – tette hozzá Biri Imre.

KM
hirdetés