Pécs indulhat az Európa kulturális fővárosa címért

A kormány Pécset javasolja Európa kulturális fővárosának 2010-re – jelentette be Bozóki András a szerdai kormányszóvivői ülésen. A kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a zsűri szinte egyhangúlag támogatta a baranyai megyeszékhelyt.

A címért tizenegy város jelentkezett tavaly a kormány felhívására. Az első forduló után Kaposvár, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém kiesett. A továbbjutók közül Debrecen, Miskolc és Pécs pályázata nyerte el leginkább a zsűri tetszését, de Budapestet, Egert, Győrt és Sopront is továbbjuttatták.

A 14 tagú nemzetközi bíráló bizottságból tízen jelölték meg Pécset az első helyen, míg a második helyezett Miskolc csak 2 első szavazatot kapott, a harmadik helyen pedig Debrecen végzett.

A 14 tagú nemzetközi tanácsadó testületnek tagja volt többek között Enyedi György kutatóprofesszor, Garamhegyi Ábel, a GKM helyettes államtitkára, Ladányi János szociológus, Pekka Timonen, Helsinki kulturális igazgatója és Ingo Weber német kulturális tanácsadó.

A szaktárcavezető hangsúlyozta, hogy Pécs pályázata volt a legkiforrottabb és legszínvonalasabb, mert ez tükrözi leginkább a kulturális városfejlesztés elgondolást, ráadásul itt bevonták a lakosságot is és jól kihasználták a város határközeli fekvését is.

Pécs pályázatát várhatóan decemberben küldik el az Európai Unió illetékes szerveinek. Brüsszelben 2006 tavaszán kezdi meg a munkát egy héttagú bíráló bizottság: ez a testület végleges ajánlatot a két győztes városról. 2006 végén hozzák meg az uniós szintű döntést arról, melyik német és magyar város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben.

Európa kulturális fővárosa címet 2010-ben a magyar város mellett Németországból Görlitz vagy Essen viselheti. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy Isztambul is viselheti a címet. Az első kulturális főváros Athén volt 1985-ben, és többnyire az Európai Unióhoz, illetve az Európai Gazdasági Közösséghez tartozó várost díjaztak.

  • A döntés indoklása  • hirdetés