pörgött a diákmunka

2020.09.04. 11:30

Fejest ugrottak a kihívásokba

Több mint 4600 megyei diák dolgozott az önkormányzatoknál az idén nyáron.

Többek között a megyei könyvtárban is örömüket lelték a munkában a megyénkbeli diákok

Fotó: archív fotó: Sipeki Péter

Amint arról már beszámoltunk a nyári önkormányzati diákmunka megyei eredményeiről, tapasztalatairól, sikeréről csütörtökön Román István kormánymegbízott és dr. Nagy Ervin, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– Megyénkben jóval túlszárnyalva a háromezer fős, elvárt létszámkeretet – 4665 diák állt munkába, sokan a turizmus és vendéglátás területén, ők már élményekkel, keresettel és munkatapasztalattal felvértezve kezdhették meg ősszel a tanévet. A lelkes fiatalok szorgalmas munkája nagy segítséget jelentett a munkaadóknak a főszezonban. – A diákmunkaprogram megyénkben félmilliárd forint központi, kormányzati támogatásból valósult meg, a munkavállalók és a munkaadók visszajelzései is pozitívak, a programban részt vevő felek úgy vélekedtek, hogy nagy szükség van, illetve lesz erre a támogatott foglalkoztatásra a jövőben is – mondta a kormánymegbízott.

Dr. Nagy Ervin főosztályvezető a július elejétől augusztus végéig tartó diákmunkaprogrammal kapcsolatban megjegyezte: az önkormányzat által fenntartott intézményekben napi 6 órás, a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén napi 8 órás foglalkoztatásra nyílt lehetőség, utóbbi 75 százalékos támogatási intenzitást kapott.

Jókor jó helyen

Szabó Zoltán, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: 31 diák dolgozott náluk augusztusban az országos program keretében, erre 5,5 millió forint támogatást kaptak.

– A járványügyi veszélyhelyzet miatt március közepétől valamennyi fürdőnket kénytelenek voltunk bezárni, csak júniusban nyithattak ki újra, ez nem kevés forgalom- és bevételkiesést okozott a cégnek. A szezonálisan nyitva tartó strandokon júliusban és augusztusban óriási szükség van többletmunkaerőre, amit a diákok segítsége nélkül nehezen tudnánk biztosítani. A támogatott program keretében foglalkoztatott diákok mellett diákszövetkezettől érkezett fiatalok is örömmel dolgoztak nálunk különböző munkaterületeken.

Akiket szerződés kötelez...

– Azt, hogy ki milyen feladatot lásson el, a munkavállaló rátermettsége, szakképzettsége, tapasztalatai alapján mérlegeltük, az egyetemisták például kiválóan megállták a helyüket a nagyobb felelősséggel járó területeken, így a jegypénztárakban is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákmunkaprogramban, munkaszerződéssel alkalmazott fiatalok stabilabb, megbízhatóbb munkaerők, komolyabban veszik a munkájukat, igyekeznek „beállni a sorba”, és minimális a fluktuáció.

– A központilag meghatározott minimumösszegnél valamivel több fizetést tudtunk nekik adni, ami még inkább motiválta őket – mondta el lapunk érdeklődésére a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A munka mint tanítómester

A jogásznak készülő egyetemista, a nyíregyházi Katona Dorka önéletrajzában tekintélyes helyet követelnének maguknak a munkatapasztalatok, a 20 esztendős lány ugyanis volt már óvodai segítő munkatárs, pultos, pohárszedő, ruhatáros, az idén nyáron pedig adminisztrációs feladatokat látott el a polgármesteri hivatalban.

Azok a tapasztalatok, amelyeket ezeken a munkakörökben gyűjtöttem, rendkívül hasznosak, és nem tanulhatóak (tan)könyvekből.

– Leckét kap az ember kommunikációból, konfliktuskezelésből, alázatból, kitartásból, felelősségből, kiderül, mennyire terhelhető, s hogy jó csapatjátékos-e. A munka jót tesz az önbecsülésnek, a kereset pedig ad egyfajta szabadságot, önállóságot. Ezúttal telefonra gyűjtöttem pénzt, illetve a laptopom törlesztőrészleteit is fizetnem kell. A jövő héten kezdődik az egyetem, hétvégente továbbra is dolgozni fogok, mégpedig a vendéglátásban – mesélte Dorka.

Repült az idő az üzemben

A Nyírbogáton élő Jung Gréta a korábbi években a környező településeken vállalt irodai, illetve üzemi munkákat, az idén pedig kapva kapott az alkalmon, hogy helyben, a nagyközség savanyítóüzemében dolgozhasson.

Elárulta: pár éve – szintén diákmunka keretében – hármas ikrekre kellett felügyelnie, ez az élmény pedig nagyban kihatott a pályaválasztására: jelenleg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának hallgatója.

A legtöbb fiatalt, aki munkát vállal a vakáció idején, főképp a pénzkereset motiválja, ami valljuk be, érthető.

– Engem az is ösztönzött, hogy ne üljek otthon tétlenül, új ismereteket és ismerősöket szerezzek. Két helybeli diákkal együtt jártam dolgozni a savanyítóüzembe augusztusban, minden munkanap 7-től 13 óráig. Vidáman és tartalmasan teltek az órák, szinte repült az idő, mialatt segédkeztünk a zöldségek előkészítésében, a befőzési feladatokban. A tapasztalt, főállású dolgozók örültek a segítő kezeknek, mi pedig igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint helytállni. A szabadnapoknak és a hétvégéknek hála, némi ­kikapcsolódásra is jutott időm a családommal és a barátaimmal – összegezte tapasztalatait Gréta.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában