Pénz az ablakban

Pénz az ablakban
© Illusztráció: getty images
A NAV regionális szentélyébe szólított a minap a kötelesség. Már a bejutás is körülményes volt: kilenc, zöld mellényben feszítő középkorú férfi és asszony dolgozott egy tizenöt négyzetméteres, a bejárat mellett elterülő zöldfelület rendbe tételén. Bár a dolgozott kifejezést leírni erős túlzás, hisz heten inkább a gereblyét támasztották, mintsem hasznára lettek volna társaiknak. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Odabent is nagy volt a pezsgés: jó időbe telt, míg rám került a sor, így testközelből láthattam, amint a Sztahanov-érdemrendre kicsi eséllyel pályázó brigád elfogyasztja tízóraiját a hivatal büféjében. A menüben volt minden: csoki, kóla, kávé, no meg jó sok energiaital.

Ha tréfásan értelmezem a helyzetet, nem is beszélhetünk elfecsérelt közpénzről. Az állam ablakán ki, a büfé ablakán be, így a közmunkás forintok a vendéglátóipari egység bérleti díja révén visszakerültek az államkasszába.

Akad üdítő kivétel, ahol a település hasznára alakítható a közmunkaprogram (ezt Rozsályban személyesen tapasztaltam meg), ám a nagyobb önkormányzatoknál, ahol több száz közfoglalkoztatottnak kell értelmes munkát adni, ez gyakorlatilag lehetetlen. Így pedig már nem is olyan tréfás a helyzet.

Tarnavölgyi Gergely
hirdetés