Pénzbüntetésre ítélték első fokon a volt egri polgármestert

Eger, 2012. április 10., kedd (MTI) – Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Nagy Imrét, Eger volt szocialista polgármesterét kedden első fokon az Egri Törvényszék.

A döntés nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, az ügyészség pedig a büntetés súlyosbításáért fellebbezett.
A vád szerint Nagy Imre 2005-ben az Egri Többcélú Kistérségi Társulás vezetőjeként úgy igényelt az államtól több mint 8 millió forintot a kistérségi szintű pedagógiai szakszolgálati ellátás – a logopédia és a különleges nevelési igényű gyermekeket ellátó szolgálat – működtetésére, hogy a szolgálat a megjelölt időpontban, 2005. február 15-től ténylegesen még nem kezdte meg a működését.
Az ügyészség magánokirat-hamisítással is vádolta Nagy Imrét és három társát, azonban a bíróság e vádpont alól felmentette a vádlottakat. Az ügyészség fellebbezésében kérte a magánokirat-hamisítás megállapítását is.
Nagy Imre, aki 1998 és 2006 között volt a hevesi megyeszékhely polgármestere, illetve 2002-től 2010-ig szocialista színekben a város egyéni országgyűlési képviselője, az eljárás kezdetétől tagadta a vádakat.
Mint azt korábban elmondta, kár nem ért senkit, hiszen a felhasznált pénzt az utolsó fillérig a szakszolgálat működtetésére, vagyis a gyerekekre fordították, illetve a megmaradt összeget visszautalták az államkasszába.
Értelmezése szerint az összeget nem csupán a kistérségi szintű szakszolgálat működtetésére, hanem annak megszervezésére is felhasználhatták, ezért nem követtek el szabálytalanságot.
Nagy Imre ügyvédje az ítélethirdetés előtti, márciusi tárgyalási napon elhangzott perbeszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarországra jellemző a politikai fordulatokat követő bűnbakkeresés. Ugyanakkor “sovány eredmény”, ha nyolc évi polgármesteri munka után csak ennyit tudtak “összegereblyézni” – mondta.
Elismerte, hogy a támogatás igénylése “adminisztratíve” jogosulatlan volt, de az összeg felhasználása jogszerűen történt. Viszont – tette hozzá – egy demokratikusan működő országban ennek az ügynek nem vádirattal kellett volna végződnie.
Véleménye szerint ezen az alapon a kistérség valamennyi polgármesterének a vádlottak padján kellene ülnie. Ugyanis – tette hozzá a védő -, nem egy személyben Nagy Imre, hanem az érintett polgármesterek döntöttek az igénylésről.
Az ügyész ugyanakkor a “lepapírozás” tipikus esetének nevezte az ügyet, azt mondta, “a cél szentesíti az eszközt” gyakorlatát, a köztulajdont üres frázisnak tekintő attitűdöt példázza.
Nagy Imre védekezésére reagálva hangsúlyozta, hogy az összeget csupán a szakszolgálat működtetésére lehetett felhasználni, a szervezés pedig nem működtetés, azért nem jár támogatás.
A bíróság végül az ügyészség álláspontját fogadta el a fő vádpontban.
Az eljárás Deák Boldizsárnak, az egri önkormányzat korábbi fideszes önkormányzati képviselőjének feljelentése nyomán indult meg Nagy Imre és három társa ellen.

-MTI-
hirdetés