Helyi közélet

2013.08.07. 09:42

Határidőre elkészül az árapasztó tározó

Tunyogmatolcs - Több mint 17 milliárd forintból épül a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó.

Tunyogmatolcs - Több mint 17 milliárd forintból épül a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó.

A több mint 17 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból megvalósuló projekt szerdai helyszínbejárása során megerősítették, hogy az eredeti határidőt tartva, 2014 novemberére elkészülhet a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó.

Ez Magyarországon a legnagyobb, rekord méretekkel rendelkező vízbeeresztő-műtárgyat magába foglaló árvízvédelmi beruházás. A Tunyogmatolcs közelében épülő, 118 méter széles és 277, 76 méter hosszú szerkezeten 13, a víz beáramlását segítő pillért alakítanak ki. A töltésépítéshez összesen 1,5 millió köbméter földet mozgatnak meg. Az 51 négyzetkilométeres területen 126 millió köbméter össztérfogatú tározónak köszönhetően a Szamoson 60-80, a Tiszán Vásárosnaménynál 30-40, Tivadarnál 10-12 centiméteres árvízszintcsökkenést lehet elérni. A víztározó építésében Kocsord, Győrtelek, Tunyogmatolcs, Szamoskér, Szamosszeg, Nagydobos, Ópályi és Mátészalka külterülete érintett, mely területeknek mintegy 85 százaléka szántó.

A Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése Program keretében összesen hat árapasztó tározó épül, illetve ezek közül a cigándit és a tiszaroffit már átadták. A most épülő Szamos–Kraszna-közi tározó építésének határideje 2014 novembere. A hatalmas beruházás uniós támogatással épül az Új Széchenyi Terv keretében, melynek támogatási összege 17 407 385 935 forint.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában