Nagyvilág

2016.07.18. 15:10

Videó: Pirossá vált egy folyó Ukrajnában

Ukrajna - Ismeretlen eredetű, aceton szagú szennyeződés változtatta élénkpiros színűre egy Dnyeperbe torkolló folyó vizét Kijevtől délre.

Ukrajna - Ismeretlen eredetű, aceton szagú szennyeződés változtatta élénkpiros színűre egy Dnyeperbe torkolló folyó vizét Kijevtől délre.

Szemtanúk szerint a szennyezőanyag egy részben a felszínen, részben a felszín alatt haladó csatornán át jut a Sztuhna folyóba. A pirossá vált víz felszínén döglött halak tucatjai lebegnek. A folyó szóban forgó szakaszán átható acetonos szag terjeng.

A környezetvédelmi hatóságok részéről eddig semmilyen intézkedés nem történt. A helyi lakosok csak találgatják, hogy honnan származhat a szennyeződés. A folyó közvetlen közelében családi házak állnak ugyan, de a térségben több ipari létesítmény, köztük egy festékgyár is üzemel.

A folyó lentebbi szakaszán több strandolásra alkalmas hely is van, ahová szívesen járnak fürödni a helyi fiatalok. A szülők félnek, hogy ha a szennyeződés eljut oda, káros lehet a gyermekeik egészségére. A helyi hatóságok azonban csupán tétlen szemlélői az eseményeknek – írja a Korreszpondent internetes kiadása.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!