Percdíjat számolnak a fiatalokért

Akt.:
A kisvárdai új szerzemények, felső sor, balról: Eszlátyi István, Vári Barnabás, Graszl Károly, Lázár Zsolt, Cseri Tamás. Elöl, balról: Balogh Balázs, Csilus Tamás, Ivancsics Alex, Hadaró Valentin
A kisvárdai új szerzemények, felső sor, balról: Eszlátyi István, Vári Barnabás, Graszl Károly, Lázár Zsolt, Cseri Tamás. Elöl, balról: Balogh Balázs, Csilus Tamás, Ivancsics Alex, Hadaró Valentin - © Fotó: www.kisvardafc.hu
Kisvárda – Akár 150–200 millió forintot is megkereshetnek az NB II-es futballcsapatok a központi bevételből.

Nemcsak az élvonalban, a másodosztályban is jelentősen emelkednek a központi bevételek, illetve bizonyos feltételek teljesülése esetén további súlyos milliókhoz juthatnak az NB II-es csapatok. Utóbbiak meghatározták a klubok átigazolási- és játékospolitikáját – az újonc Kisvárda Master Goodnál is.

Fix juttatások, prémiumok

A 2015–2016-os bajnoki évben az NB II-es klubok névszponzori díjból, televíziós jogdíjból és fogadási vagyoni értékű jogokból juthatnak pénzhez – nem is kevéshez, hiszen megfelelő számú fiatal, magyar játékos szerepeltetése esetén egy klub bevételei többszörösére nőhetnek az eddigiekhez képest – írja az nso.hu. Fix bevétel a névszponzori díjból jutó részesedés, csapatonként hárommillió forint. Ez a legutóbbi bajnokságban is így volt, miként újra lesz úgynevezett pontpénz is, vagyis a csapatok egy-egy győzelemért három, a döntetlenért egymillió forintot kapnak.

A tervezet szerint az egyik legjelentősebb bevételi forrás abból eredhet, ha a csapat megfelel annak az elvárásnak, hogy a bajnoki szezonban egyetlen idegenlégióst sem szerepeltet. Ebben az esetben negyvenmillió forintot utal az MLSZ, de csak akkor, ha a klub ugyanekkora nagyságú önerőt is fordít a működtetésre. Információink szerint a kisvárdaiak a saját erőt már el is különítették a működésre.

És ez még mindig nem minden. Még nagyobb tétel lehet a fiatal játékosok szerepeltetésével kapcsolatos összeg. A szövetség ösztönző rendszerének a lényege, hogy az NB II-es csapatokban minden mérkőzésen kezdő játékosként lépjen pályára egy-egy 1995-ös, 1996-os és 1997-es születésű labdarúgó. Ez nem kötelező, viszont akkor juthat hatalmas összegekhez a klub, ha teljesíti a feltételt. Megvan a „percdíja” is a korosztályos játékosoknak, a húszéves futballisták minden pályán töltött perce 7500 forintot ér, a 19 éves játékos szorzója 1,25 (vagyis egy perc az esetében 9375 forint), a 18 évesé 1,5 (11 250 forint). Vagyis ilyen módon egyetlen meccsen 2 531 250 forintot tud megkeresni egy klub, ami harminc fordulóval számolva 75 937 500 forint. Érdemes fiatalítani, ugye?

Ugyanakkor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) győzelmi prémiuma mégiscsak több valamennyivel, mint a fiatalokkal kereshető pénz, így előfordulhat, hogy egy-egy csapat inkább az eredménycentrikusságot tartja majd fontosnak. Az igazán üdvözítő az a megoldás, ha az ifjakkal együtt szerzi meg a győzelmet a csapat, hiszen abban az esetben több mint öt és fél millió a kereshető összeg – meccsenként… Ugyanakkor az is fontos információ, hogy csak három fiatal játékos szerepeltetését dotálja az MLSZ, az ezen létszám felett szereplő játékosokért nem jár pályára lépési pénz. Különben előfordulhat, hogy némely klub az ifjúsági csapatával szerepelne – igaz kiesne, de a „percdíjakból” alaposan meggazdagodna.

Megfelelnének az elvárásoknak

A csapatok célprémiumért is versengenek: a harmadik helyezett 100, a negyedik 75, az ötödik 50, a hatodik pedig 25 millió forint díjazásban részesül, de csak akkor, ha szerepeltet annyi fiatalt a bajnokság során, amelyből legalább 45 milliós bevételre tesz szert. (A feljutók díjazásáról nem szól a fáma, számukra az NB I-ben alapból járó százmilliók jelenthetik a jutalmat.)

Mindezekből kiszámítható, hogy légiósmentesen, a fiatal szabály betartásával és mondjuk a hatodik helyezés elérésével könnyen 170 milliós központi bevételhez is juthat egy csapat, de a 200 millió sem elérhetetlen. Kisvárdán szem előtt tartják ezt a lehetőséget, nincs légiós a keretben, számítanak a fiatalokra, és a csapatot is igyekeztek kellőképpen megerősíteni.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 3-i számában.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés