Percek alatt, alaposan fertőtlenít a toronyrobot

Percek alatt, alaposan fertőtlenít a toronyrobot
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Jogos elvárása a betegnek, hogy ne kapjon fertőzést.


A kórokozók megváltoztak, egészen más formát öltenek, mint 15-20 évvel ezelőtt. A hagyományos higiénés szokásokon túl a fertőző betegségek, a kórházi infekciók visszaszorítására újszerű módszerek, gépek és eszközök szükségesek. A gyártó cég képviselőinek jelenlétében mutattak be hétfőn a Jósa András Oktatókórház sebészetén a központi műtőben egy nagy intenzitású, folyamatos UV-C sugárzással működő készüléket.

Gyors és alapos takarítás

A THOR légfertőtlenítő torony alkalmas tárgyak, eszközök, felületek és a levegő fertőtlenítésére. A környezetbarát robot nem hagy vissza semmilyen vegyi anyagot, a fertőtlenített helyiség a takarítás után azonnal használható.

– A kórházban 35-40 műtő van, a feszes időbeosztás miatt nem várhatunk fél napot a műtétek között, ezzel a géppel maximum 25-30 perc alatt megoldható a helyiségek és egyes esetekben a kórtermek fertőtlenítése is – emelte ki dr. Magyar Veronika a kórházhigiénés osztály vezető főorvosa.

A központi műtő előterében be is kapcsolták, s megmutatták hogyan működik a hangos robot, amely zárt térben precízen végzi feladatát: felméri a helység méretét, a szoba zsúfoltságát, kalkulálja a tisztítandó felületet; az elvégzett munkáról e-mailt küld.

A tablettel vezérelhető készülék különleges kialakítása révén a szobákban nem maradnak eldugott részek, hatékony „fegyver” a vírusok, gombák, baktériumok ellen.

Túl sok antibiotikumot szedünk

– A higiénés szokásokon túl az irdatlanul sok antibiotikum szedése miatt egyre nehezebb felvenni a kesztyűt a bakteriális fertőzések ellen – mondta dr. Adorján Gusztáv főigazgató. Hozzátette: a betegbiztonság érdekében döntöttek a mintegy 39 millió forintos beszerzés mellett.

KO


Nyíregyháza - A központi műtőblokkok levegőjének fertőtlenítését segítő gépeket szerzett be egy uniós támogatású program segítségével a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház. A 200 millió forint értékű pályázati programban csaknem 39 millió forintot fordítottak a két, úgynevezett levegőfertőtlenít...
hirdetés