Perelnek a kínai halászok, mert a dél-koreai hatóságok emberei megverték őket

Peking, 2012. április 27., péntek (MTI) – Dél-koreai bírósághoz fordulnak azok a kínai halászok, akiket elmondásuk szerint a koreai parti őrség tagjai súlyosan bántalmaztak még januárban – tájékoztattak az érintettek a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsouban (Hangzhou), pénteken.

A hajó kapitánya arról számolt be, hogy a koreai hatóság emberei figyelmeztetés nélkül léptek a hajó fedélzetére, rendkívül erőszakosak voltak, őt és a hajó 12 fős legénységét megverték. Ötüket súlyosan bántalmazták, hárman a helyszínen kómába estek – mondta a kapitány.

A halászok tilosban jártak, az eset január 17-én történt Dél-Korea kizárólagos gazdasági övezetében.

A csöcsiangi halászokat őrizetben tartották Jeju szigetén és egy hét múlva szabadultak, miután Jan Ko-csing (Yan Keqing), a tulajdonos kifizetett 80 millió von (15,6 millió forint) értékű biztosítékot. Jan márciusban ügyvédet fogadott, aki keresetet nyújtott be a parti őrség tagjai ellen. Álláspontja szerint a veréssel megsértették a nemzetközi törvényeket és a halászok emberi jogait.

A dél-koreai Jeju-sziget bírósága április 20-án fogadta be a halászok jogi képviselőjének beadványát, a tárgyalásra előreláthatóan május közepe és június vége között kerülhet sor – közölte Jan.

Címkék: , ,hirdetés