Perelnek az augusztusi tűzijáték károsultjai

Kártérítésért perelnek a budapesti augusztus 20-i tűzijáték károsultjai, miután a Pénzügyminisztérium közölte: sem a viharban megsérült embereknek, sem az elhunytak hozzátartozóinak nem fizet. Az indoklás szerint jogilag az államnak nincs felelőssége az időjárás okozta károk következményeiért.

A sérülteket képviselő ügyvéd szerint, miután több állami szerv felelősségét is megállapította a vizsgálat, pert indítanak kártalanításért. A sérültek szerint az ígéretekkel ellentétben nem kaptak segítséget az államtól.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó férfi barátnőjével ment megnézni a tűzijátékot. Az első nagyobb széllökésnél elindultak hazafelé, később már futottak, ám egy fa rájuk dőlt. A férfi 23 éves barátnője megbénult. A fiatalember két nyakcsigolyája eltört, a bal karjában idegbénulás keletkezett. Jelenleg gyógytornára jár.

Velük együtt 26 sérült és három, a viharban meghalt néző hozzátartozója kér kártérítést az államtól. Azt mondják, ha időben tudják meg, hogy vihar várható, nem mentek volna el a tűzijátékra. Hantos Ádám ügyvéd szerint teljesen indokolatlan, hogy az állami szervek maguk fizessék ki a kártalanítási összeget, egyszerűbb lenne, ha peren kívül az állam ezt magára vállalná.

Az állam nem fizet – erről a Pénzügyminisztérium értesítette az ügyvédet egy rövid levélben. Az indoklás szerint nem vállalhatnak felelősséget az időjárásért. Néhány nappal a tragédia után a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője azt mondta az RTL Klub Híradójának: felveszik a kapcsolatot a családokkal. Mégsem kaptak segítséget a sérültek – állítja az ügyvéd.

Annak a két erdélyi családnak, amelynek hozzátartozója meghalt a viharban, a román állam fizette ki a holttestek hazaszállításának és temetésének költségeit. Segítséget ők sem kaptak. Danks Emese kormányszóvivő az RTL Klubnak elmondta: a kormány határozata alapján a halottak hozzátartozóinak támogatásáról volt szó. A kormány velük felvette a kapcsolatot, illetve igényük szerint támogatásban is részesítette őket.

A vihar sérültjei és a halottak hozzátartozói terveik szerint összesen 60-100 millió forint közötti kártérítésre perelik az államot.
hirdetés