Persze, a KRESZ olyan, mint a foci vagy a szex, de ez akkor sem játék: keményen büntetnek a ködlámpákért

Akt.:
A ködös időben a közlekedés nagyobb odafigyelést igényel
A ködös időben a közlekedés nagyobb odafigyelést igényel - © Illusztráció: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az új szabályozás szerint megbüntetik a rendőrök azokat, akik nem rendeltetésszerűen használják a ködlámpát.

Ősszel és télen az időjárási és látási viszonyok kedvezőtlenebbé válásával sajnos találkozhatunk olyan gépjárművezetőkkel is, akik a ködfényszórót és a ködlámpát szabálytalanul, indokolatlanul (esetenként megfelelő ismeretek hiányában) kapcsolják be.

Olyan, mint a foci vagy a szex

– Amennyiben a rendőr ilyet tapasztal, a helyszínen mérlegeli a körülményeket, és vagy figyelmeztetést alkalmaz, vagy feljelentést tesz, vagy helyszíni bírságot szab ki a jármű vezetőjével szemben. Szabálysértési eljárás kezdeményezése esetén a kiszabható bírság összege 150 ezer forintig terjedhet – közölte Fehérvári Marietta rendőr százados.

A Klubrádióban a „Kresz-professzor”, azaz Pető Attila is megszólalt. Már csak azért is, mert a KRESZ olyan, mint a foci vagy a szex – mindenki ért hozzá. Vagy legalábbis azt hiszik, hogy értenek hozzá…

– Az autókon elöl lévő ködlámpa hivatalos elnevezése ködfényszóró, a kocsi farán találhatót pedig hátsó helyzetjelző ködlámpának hívják – ebből lehet egy és kettő is – jegyezte meg az Élőben a városból című műsorban. A KRESZ 44. paragrafusának 4. pontja alapján a nevezett világítótesteket akkor lehet használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

Mikor indokolt?

– Nem csak ködben, de sűrű hóesésben, vagy esőben is bekapcsolható a ködlámpa. Mivel azonban a mostani rendelkezés „gumiszabálynak” mondható – mert az indokoltság megítélését a sofőrre bízza, meg a rendőrre –, az autóvezetőknek érdemes néhány jó tanácsot megjegyezniük. Ha valaki az adott úton megengedett legnagyobb sebességgel tud haladni – városban 50, azon kívül 90, autópályán 130 km/h – akkor ne használjon ködlámpát, mert a látási viszonyok akkor nem indokolják.

Ellenkező esetben indokolt lehet a plusz fény. Húsz évvel ezelőtt sokkal pontosabb volt a szabályozás: a KRESZ azt mondta, hogy ködlámpát akkor lehet használni, ha a sofőr csak igen lassan tud haladni járművével – ez alapesetben 20 km/h-t, autópályán pedig ennek a háromszorosát jelentette.

– Úgy gondolom, hogy a ködlámpa használata a lakott területen belül teljesen indokolatlan. Csak rendkívüli időjárási viszonyok között javasolt bekapcsolni, ha például a sűrű havat vízszintesen kavarja a szél – nyomatékosította Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító. – A lakott területen kívül is csak akkor szabad felkapcsolni, ha azt a látó- és a féktávolság indokolja. Balesetveszélyes helyzetet idéz elő, ha például valaki 50 km/h-s sebesség mellett ködlámpát használ, miközben van közvilágítás.

Előfordulhat, hogy miközben a hatóság a ködlámpás kihágás miatt megállít valaki, az a védekezés, hogy nem ő kapcsolta fel, hanem az autót korábban vezető családtag, de ez a védekezés nem állja meg a helyét. Ismerni kell a műszerfalon lévő kontroll-lámpát. Egy szó mint száz: fontos a ködlámpa rendeltetésszerű, szabályos használata.

Szubjektív

Akkor tisztul majd csak a köd a fejekben, amikor feketén-fehéren közli a hatóság embere a büntetési tételt a ködlámpa felesleges használatáért. Lehet mentegetőzni, kibúvókat keresni, ám ha valakit tényleg konkrétan emiatt állítanak félre, aligha lesz kecmec: példát kell statuálni. Miként a medve, a ködlámpa sem játék. A közút veszélyes üzem, írott és íratlan szabályokkal, amikkel tisztában kell lenni. Ragyogó példa erre ez az újítás: ami késik, nem múlik, jöhet a „rendőrségi ködbér”.

LTL


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 30 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki indokolatlanul használja a ködlámpát, aki pedig többször is megszegi ezt a szabályt, akár 150 ezer forintot is fizethet. A borsos bírság ellenére mégis sokan használják a vakító fényszórókat, amit pedig csak sűrű ködben vag...

Repülni könnyebb – a ködös idő a legrosszabb vezetési körülmények egyike
Nyíregyháza - „Hihetetlen, mennyi figyelmetlen, balesetveszélyt előidéző autóssal találkoztam szembe karácsony előtt! – fakadt ki olvasónk. – A munkám és a családom miatt kétszer is meg kellett tennem az utat Nyíregyháza és Tiszadob között, Tiszavasvári érintésével a hatalmas ködben, rossz út- és...
hirdetés