Petárda és tűzijáték, állatunknak nem jó játék!

Petárda és tűzijáték, állatunknak nem jó játék!
Petárda és tűzijáték, állatunknak nem jó játék!
Nyíregyháza – Valószínűleg elcsépeltnek tűnik, azonban minden évben vannak olyan esetek, ami miatt el kell ismételnünk, hogy mit is tegyünk, hogy kutyánk biztonságban vészelje át a szilveszter éjszakát.

Nagyon sok kutya stresszel a petárdák, tűzijátékok hangjától. A fény és hanghatások sokkos állapotot is okozhatnak, amikor félelmükben szó szerint világnak szaladhatnak. Ekkor még a gazdi sem tud mit tenni. Viszont ezt megelőzhetjük, és egy felelős gazdi meg is teszi a kellő lépéseket.

Ha esetleg nem tartózkodnánk otthon, mindenképpen gondoskodjunk olyan helyről, ahonnan nem tud kiszökni. Ha nagyon fél, akkor zárjuk be a garázsba vagy olyan épületbe, esetleg kennelbe. Ha kevésbé félős, még távozásunk előtt nézzük végig legalább a kerítést, hogy ne tudjon kiásni, kiugrani, ne legyenek rajta lyukak. Még a lehetőségét is előzzük meg, hogy baja történjen négylábú kedvencünknek.

Használhatunk olyan állatgyógyászati készítményeket, amelyek nyugtatószert tartalmaznak. Ezek tabletta formájában, paszta, vagy folyékony állapotban is kaphatóak, attól függően, hogy mennyire egyszerűen vagy nehezen tudjuk majd beadni kutyánknak. Fontos, hogy emberi nyugtatókat ne használjon kutyája, macskája megnyugtatására, mert ez akár végzetes következményekkel is járhat! A kereskedelmi forgalomban több olyan, kifejezetten állatok számára készült nyugtató is kapható, amelyet ilyenkor felhasználhatnak (pl. Serene-um cseppek, tabletták, D.A.P. készítmények, Zylkéne tabletta, és a vényköteles Sedalin gél.. !) Érdemes érdeklődni állatorvosunknál.

A lakásban tartottak utolsó sétáját érdemes a várható zajoknál hamarabb letudni, de már ekkor is csak és kizárólag pórázon, nehogy egy-egy korai petárdától is megijedjenek!

Állatunkat mindenképpen lássuk el olyan nyakörvvel, amelyen biléta is található, saját elérhetőségünkkel. A telefonszám a legfontosabb!

Természetesen a mikrochipazonosító is nagyon fontos. Alapítványunkhoz a 2013-as év első napjaiban is több mint 10 kutya került be szilveszter éjszakáját követően. Közülük még mindig van olyan kutya, aki még mindig vendégszeretetünket élvezi.

Ha kutyája, macskája mégis eltűnne Szilveszter éjjel, akkor az Állatbarát Alapítványnál, a gyepmesteri telepen, a PCAS Állatmentő Egyesületnél, a Kishercegnél, és az állatorvosoknál érdeklődhet arról, hogy tudnak-e esetleg valamit róla, nem vitte-e be valaki, nem érkezett-e hasonló típusú kutyáról bejelentés.

Ha mégis ellógott a négylábú kedvenc, kérjük e-mail címünkre (allatbarat@allatbarat.com) küldjenek a csellengő, kóborló cicáról, kutyáról fényképet, hogy honnan és mikor tűnt el, van-e valamilyen különleges ismertetőjele, valamint egy telefonos elérhetőséget! A bejelentéseket meghirdetjük!

Ünnepi nyitva tartásunk: December 31-én 8-12 óra között, január 1-én: ZÁRVA, január 2-án: 8-16 óra között. A többi napon a megszokott ütemben várjuk a látogatókat.

Az ünnep alatt is várjuk hívásaikat a következő elérhetőségen: 20/ 960-54-02
Az eltűnt, valamint az Állatbarát Alapítványhoz bekerült kutyák, cicák a www.allatbarat.com honlapon megtekinthetőek.

Állatbarát Alapítvány
hirdetés