Petőfi Barguzinban?

Tyivanyenko (jobb szélen) négy évvel ezelőtt
Tyivanyenko (jobb szélen) négy évvel ezelőtt - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Talán most fény derül arra is, Magyarországon éppen hol él és mivel foglalkozik a titokzatos Petőfi-utód.


Közel négy évvel ezelőtt személyesen is ellátogatott Magyarországra Alekszej Vasziljevics Tyivanyenko, ő írt könyvet arról, hogy Petőfi Sándor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc segesvári csatájában tulajdonképpen nem esett el, hanem Barguzinba került, ott családot alapított és fia is született. Az idős történész professzor akkor 8 ezer kilométert utazott Ulan Udéből, hogy az általa összegyűjtött bizonyítékokat a közönség elé tárja.

A mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház Dienes Galériájában hétfő este 18 órától mutatták be az idős régész magyar nyelvre lefordított könyvét, s az abban foglaltak megerősítésére a rendezvény vendége lesz a könyv fordítója, Dalmay Árpád, valamint a Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottságának az elnöke, Fuksz Sándor is.

Korábban már hallhattunk a cári rendőrség megnyitott dokumentumaiban találtakról, a Barguzinban élők visszaemlékezéseiről, a koponya alapján készült arcrekonstrukció eredményéről, és a 27 megtalált stigmáról. S most talán további érdekességek is napvilágra kerülhetnek.

KM

Címkék: ,hirdetés