Phenjan végrehajtotta első atomrobbantását

Kim Dzsong Il
Kim Dzsong Il

Phenjan – Észak-Korea végrehajtotta első kísérleti atomrobbantását – közölte
a hivatalos phenjani hírügynökség hétfőn. A Koreai Központi Hírügynökség szerint
a helyi idő szerint hétfő délelőtti teszt sikeresen és biztonságosan lezajlott.

Közben a dél-koreai hírszerzés azt jelentette, hogy 3,58-es erősségű földrengés észleltek az atomkísérlet után – közölte a külügyminisztérium szóvivője. Az amerikai geológiai kutatóintézet ugyancsak észlelt némi szeizmikus aktivitást Észak-Koreában, műszereik 4,2-es földrengést észleltek.

Észak-Korea múlt kedden jelentette be, hogy kísérleti nukleáris robbantásra készül, de nem közölte pontosan, mikor tervezi a robbantást végre hajtani.

Phenjan 2005 februárjában jelentette be, hogy van nukleáris fegyvere, de nincs hír arról, hogy kipróbálta volna. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangúlag olyan nyilatkozatot fogadott el, amely felszólítja Phenjant, hogy hagyjon fel a kísérleti atomrobbantás tervével.

Magyarország elítéli a kísérleti robbantást

A nemzetközi közösséget fenyegető fejleménynek tekinti Magyarország Észak-Korea hétfő hajnali kísérleti atomrobbantását. Phenjan felelőtlen magatartása nem maradhat válasz nélkül: elengedhetetlen, hogy az illetékes nemzetközi szervek haladéktalanul és határozottan lépjenek fel Észak-Koreával szemben – ez a magyar kormány hivatalos álláspontja az ügyben.

Magyarország támogat minden olyan lépést, amely az észak-koreai nukleáris válság megoldása révén hozzájárul az ázsiai térség biztonsági helyzetének erősítéséhez – olvasható a Külügyminisztérium hétfői közleményében.

Észak-Korea helyi idő szerint hétfőn hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását – közölte a Koreai Központi Hírügynökség. A dél-koreai hírszerzés szerint 3,58-es erősségű földrengés észleltek a térségben az atomkísérlet után. Észak-Korea múlt kedden jelentette be, hogy kísérleti nukleáris robbantásra készül, de akkor nem közölte, pontosan mikor tervezi a robbantást végrehajtani.

Az unió, a NATO és Oroszország is elítélte az atomrobbantást

Az Európai Unió és Oroszország is elítélte Észak-Koreát, miután Phenjan hétfőn bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta első kísérleti atomrobbantását. A NATO főtitkára ugyancsak erősen elítélte a tesztet. Jaap de Hoop Scheffer rendkívüli megbeszélésre hívta össze a szövetség nagyköveteit. Közben Szöul azt közölte, hogy Phenjan 20 perccel a robbantás előtt értesítette Kínát.

Az Európai Unió elfogadhatatlannak nevezte a tesztet, és kilátásba helyezte a nemzetközi közösség válaszát. A közlemény szerint a kísérlet veszélyezteti a régió stabilitását és fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot. Felszólította ugyanakkor Phenjant, hogy a továbbiakban ne hajtson végre ilyen jellegű kísérletet, mondjon le az atomfegyverről, és azonnal folytassa a hatoldalú tárgyalásokat nukleáris tevékenységéről.

A német külügyminiszter szerint Észak-Korea azzal, hogy végrehajtotta ezt a nukleáris tesztet, növelte a saját maga által gerjesztett elszigeteltségét. Frank-Walter Stenmeier közleményében úgy vélte, a távol-keleti ország tovább haladt a rossz úton.

Vlagyimir Putyin elítélte a phenjani bejelentést, és úgy vélte, a teszt hatalmas károkat okozott a tömegpusztító fegyverek korlátozásáért tett erőfeszítésekben. Közben egy névtelenséget kérő dél-koreai kormányhivatalnok azt közölte, hogy Észak-Korea a robbantás előtt 20 perccel értesítette legfőbb szövetségesét, Kínát. Peking pedig azonnal szólt Szöulnak és néhány más országnak is a térségben.

Ausztrália ENSZ szankciót szorgalmaz

A japán miniszterelnök közölte: Dél-Korea és Japán együtt dolgozik a válaszlépéseken.

Abe Sinzo elmondta: az Egyesült Államokkal és Kínával is felveszik a kapcsolatot, hogy közösen gyűjtsék össze és elemezzék az információkat. A japán miniszterelnök megbocsáthatatlannak és fenyegetőnek nevezte a tesztet.

Kína hivatalosan is elítélte az általa “pimasznak” vélt észak-koreai kísérleti atomrobbantást.

Ausztrália az ENSZ-hez fordul, hogy a szervezet léptessen életbe szankciókat Észak-Koreával szemben a kísérleti atomrobbantás miatt. A javaslat John Howard miniszterelnök szerint tartalmazhat gazdasági és utazási szankciókat, de akár kereskedelmi vagy légi közlekedési megszorításokat is.

Az Egyesült Államok is elítélte a kísérleti atomrobbantást

A Fehér Ház is elítélte Észak-Korea kísérleti atomrobbantását. Wahington provokációnak minősítette az esetet, és azonnali cselekvésre szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

A BT várhatóan még hétfőn tárgyal a kérdésről. Tony Snow fehér házi szóvivő ugyan nem erősített meg a tesztet, de azt elmondta, hogy földrengést észleltek az atomrobbantás feltételezett helyszínén. Ezt a dél-koreai illetékesek is regisztrálták. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok figyeli az eseményeket, és megerősítette azt a korábbi kijelentést, miszerint Washington kész megvédeni szövetségeseit a térségben.

Nagy-Britannia ugyancsak elítélte a robbantást és a nemzetközi közösség erőteljes válaszát helyezte kilátásba. A külügyminisztérium szóvivője szerint a teszt feszültséget kelt a térségben.

A spanyol külügyminiszter ugyancsak elítélte az észak-koreai robbantást, amit nagymértékű provokációnak minősített, és nemzetközi tárgyalásokat kezdeményezett a témában.

Dél-Korea megbocsáthatatlan provokációnak nevezte, hogy északi szomszédja hétfőn kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Szöul hangsúlyozta: nem fog eltűrni egy nukleáris hadsereggel rendelkező Észak-Koreát. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács és a miniszterek értekezlete által kiadott közlemény szerint a teszt hatalmas fenyegetést jelent a békére és a stabilitásra, nemcsak a félszigeten, de Északkelet-Ázsiában is. Ugyanakkor lábbal tiporja a nemzetközi közösség igyekezetét, hogy a helyzetet tárgyalásos úton oldják meg. Szöul felszólította Észak-Koreát, mondjon le nukleáris programjáról, és csatlakozzon az Atomsorompó-szerződéshez.

Tajvan attól tart, hogy az észak-koreai atomkísérlet fegyverkezési versenyt indíthat el, és így alááshatja a térség biztonságát. Úgy vélte, Phenjan atomprogramjáról megkezdett hatoldalú tárgyalásokat kellene folytatni.

Kína ugyancsak elítélte az általa pimasznak minősített atomtesztet. A külügyminisztérium közleménye szerint a pekingi kormányzat határozott ellenkezését fejezte ki az esettel kapcsolatban. Szorgalmazta ugyanakkor a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését, és hogy Phenjan térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Kína “pimasz robbantásnak” nevezte a hétfői kísérletet

Kína is elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást. A hétfőn kiadott külügyi nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy Phenjan “figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség határozott ellenkezését és pimaszul végrehajtotta nukleáris kísérletét”. A sztálinista rezsim egyik legfőbb barátjának és védelmezőjének számító Kína most kinyilvánította “határozott szembenállását” az észak-koreai atomrobbantással szemben, mert az “az egész térség biztonságát veszélyezteti”.

A pekingi külügyminisztériumi állásfoglalás határozottan felszólítja Phenjant, hogy térjen vissza az atomsorompó egyezményhez és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentességéhez. Peking ugyanakkor “nyugodt és békés nemzetközi választ” kért a világtól.

Orosz-amerikai egyetértés egy “összehangolt válaszról”

Az orosz és az amerikai elnök egyetért abban, hogy az észak-koreai atomkísérletre “összehangolt nemzetközi választ” kell adni. Ebben hétfői telefonbeszélgetésén állapodott meg Vlagyimir Putyin és George Bush. A két államfő szerint Phenjan “súlyos károkat okozott az atomsorompó-egyezménynek” és abban is egyetértettek, hogy a nemzetközi akciókat “koordinálni kell”.

Az amerikai elnök telefonon beszélt az új japán kormányfővel is. George Bush és Abe Sindzo megállapodott abban, hogy “határozott lépéseket” kell tenni az ügyben, mégpedig sürgősen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést kezdett az észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt előállt helyzet megvitatására.
hirdetés