Phjongcshang 2018 – Dressen az élen kombinációban, Samsal 60., Kékesi 62.

A magyar színekben versenyző Samsal Dalibor a phjongcshangi téli olimpia férfi alpesi sízők kombinációs versenye lesiklás futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án.
A magyar színekben versenyző Samsal Dalibor a phjongcshangi téli olimpia férfi alpesi sízők kombinációs versenye lesiklás futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Dzsongszon – A német Thomas Dressen vezet a lesiklást követően a férfi alpesi sízők kombinációs számában, de nagy valószínűséggel a francia Alexis Pinturault és az osztrák Marcel Hirscher között dől el az aranyérem. A 65 fős mezőnyben a két magyar induló közül Samsal Dalibor 60., Kékesi Márton pedig 62. a műlesiklás előtt.

Az elmúlt két nap viharos időjárása után valamelyest melegedett a levegő és a szél is alábbhagyott, így a férfi lesiklás és a női óriás-műlesiklás elhalasztását követően végre megrendezhették az első alpesi számot, amelyre foghíjas lelátók előtt került sor.

A közel három kilométer hosszú dzsongszoni pályán Dressen rögtön első indulóként közel tökéletes futamot produkált. Legközelebb a norvégok klasszisa, Aksel Lund Svindal járt hozzá, de a pálya közepén lesodródott a tökéletes ívről, az ott összeszedett hátrányát pedig már nem tudta ledolgozni a célig, így hét századdal elmaradt riválisától. Mögötte szintén kis különbséggel az osztrák Matthias Mayer a harmadik és a szintén norvég Kjetil Jansrud a negyedik.

Az első kilenc helyen természetesen a gyors számok specialistái végeztek, a szlalomosok közül Pinturault volt a legjobb a maga 10. pozíciójával, de 1.04 másodperces hátránya kezelhetőnek tűnik a műlesiklás során. Legnagyobb ellenfele a 12. helyen álló Hirscher lehet, akivel szemben 28 század az előnye. A hatszoros világbajnok és összetett világkupagyőztes osztrák sztár medálgyűjteményéből már csak az olimpiai aranyérem hiányzik. A lesiklás képviselői közül az első négy tudott akkora, egy másodperc körüli előnyt szerezni, amivel egyikük akár meglepetést okozhat.

A magyarok közül elsőként a horvát születésű Samsal indult el az 1370 méter magasan lévő rajtból. A szlalomspecialista óvatos menetet produkált, de Kékesi Márton se engedte annyira a léceit, ráadásul a cél előtti ugratónál kissé meg is billent a levegőben. Előbbi közel hat, utóbbi majdnem hét másodperccel maradt el a legjobbtól.

“Rendben volt a futás” – értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő Samsal, aki szerint azt nehéz lenne megmondani, mennyit lehet előrelépni a második, szlalomfutamban.

A magyar színekben először ötkarikás játékokon szereplő sportoló saját bevallása szerint nagyon élvezte a mostani napsütést, a pálya pedig jó volt. Jó kedvéről csak annyit mondott, számára azt nem a történések határozzák meg, hanem mindenkinek a saját döntése, hogy jól érzi-e magát vagy sem.

“Az edzésen nyolc másodperccel maradtam el az elsőtől, szóval sikerült javítanom” – mondta Kékesi, aki hozzátette, műlesiklásban nagyon sok pozíciót szeretne javítani, mivel a szlalompálya egyrészt technikás, másrészt rendkívül jeges, így szerinte nagyon sokan kiesnek majd a lesikló specialisták közül.

“Lehetett volna jobb is” – értékelt Stark Márton, az alpesi sízők szövetségi kapitánya.

A műlesiklás magyar idő szerint 7 órakor kezdődik.

Eredmények:

Alpesi sí, férfi kombináció, állás a lesiklás után:

1. Thomas Dressen (Németország) 1:19.24 perc
2. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:19.31
3. Matthias Mayer (Ausztria) 1:19.37
…60. Samsal Dalibor 1:25.17
…62. Kékesi Márton 1:26.08

– MTI –
hirdetés