Járvány

2020.03.18. 18:23

Leállnak a koronavírus miatt az autógyárak Magyarországon

A kecskeméti Mercedes-gyár és győri Audi két hétre tervezi felfüggeszteni a termelést.

Forrás: Shutterstock

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig leállítja az esztergomi gyártást

közölte a cég szerdán.

A tervezett leállás 3200 dolgozót érint.

A munkatársak a leállás alatt is kapnak fizetést, zajlik az intézkedés részleteinek kidolgozása

tájékoztatott Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a vállalat kommunikációs vezetője.

A társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta.

Az autógyár kedden még azt jelentette be, hogy a termelésben a délelőttös műszakot megtartják, a délutános műszakot törölték, a 60 év felettiek nem állhatnak munkába.

Leáll a kecskeméti Mercedes is

Legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétig felfüggesztik a termelést a kecskeméti Mercedes-gyárban is

– erősítette meg a Baon.hu-nak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus világjárvány miatt a Daimler kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve egyes adminisztratív területeken a munkát. A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el. Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében – válaszolta a cég hírportálnak.

Közölték, mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését. Azon munkavállalóik, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe.

A termelés megszakítása idejére a dolgozóknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzák, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelnek el.

Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését – tájékoztatott a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Leáll a győri Audi-gyár

A kisalfold.hu információi szerint két hét állásidőre* tervezik felfüggeszteni a termelést (*Az állásidő az a munkaidő, amely során a dolgozó a munkáltató működési körében felmerült okból nem tudja munkáját végezni.)

Az Audi ebben az időszakban is biztosítja a jövedelmek kifizetését, mozgóbér és pótlék nélkül.

A hírportál értesüléseit az Audi Hungaria is megerősítette.

Leáll az Opel szentgotthárdi üzeme

A hét végéig az Opel szentgotthárdi motorgyártó üzeme a PSA-csoport más gyártóinak igényeit kielégítve működik, de a jövő héttől legalább a hónap végéig nem termel írja az Origo.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában