Phjongcshang 2018 – Négy magyar és a téli olimpiák klasszikusa a terítéken

Kangnung – Sűrű és rendkívül tartalmas lesz a csütörtöki program a phjongcshangi téli olimpián, ami nagyrészt az alpesi számok korábbi halasztásaiból fakad. A slágerszám egyértelműen a klasszikusnak tekinthető férfi lesiklás, amelyben Kékesi Márton is érdekelt, rajta kívül pedig Hozmann Szonja és Maróty Mariann óriás-műlesiklásban, a sífutó Szőcs Emőke pedig szabadstílusú 10 kilométeren indul.

A férfi lesiklás soha nem egy- vagy kétesélyes verseny, bármikor előfordulhat meglepetés, ahogy négy éve Szocsiban is, ahol az osztrák Matthias Mayer “orozta el” az aranyat a legnagyobb favoritok előtt. Ezúttal a svájci Beat Feuz és a norvég Aksel Lund Svindal tűnik a legjobbnak az idény során, előbbi mindössze 40 ponttal előzi meg utóbbit a világkupában, a világbajnoki címvédő Feuz három, a számban kétszeres világbajnok Svindal két futamot nyert az eddigi hét versenyből, ráadásul mindketten ötször-ötször állhattak dobogóra. Rajtuk kívül még az idén szintén vk-győztes német Thomas Dressen, az olasz Dominik Paris, továbbá a norvég Kjetil Jansrud érhet a csúcsra, előbbi ráadásul – Svindal előtt – a leggyorsabb volt a keddi kombináció dzsongszoni lesikló futamában. Kékesi Márton bevállalós, bátor futamot ígért, ahogy a tavalyi világbajnokságon is szerepelt.

A phjongcshangi pályán szintén egy korábban elhalasztott versenyt terveznek, mégpedig a női óriás-műlesiklást. A mostani téli olimpia egyik legnagyobb sztárja és legeredményesebb sportolója lehet Mikaela Shiffrin. Az amerikai síző úgy vezeti a világkupát összetettben, hogy nagyjából dupla annyi pontja van, mint a második helyezettnek, pedig a sorozat utolsó állomásait már kihagyta az olimpia jegyében. A még mindig csak 22 éves sportolónak nem ez a szám a legnagyobb erőssége, hanem a műlesiklás, de ebben is az egyik legnagyobb favoritként áll rajthoz. Itt viszont a szakági világkupát vezető német Viktoria Rebensburg, vagy a mögötte második francia Tessa Worley is megelőzheti. A magyaroknak nem lehetnek vérmes reményeik.

Szintén az erős szél miatt elhalasztott versenyt rendeznek a sílövőknél a női 15 kilométeren, amelyben a német Laura Dahlmeier a favorit az előző két verseny megnyerése után. Harmadik sikerével jó eséllyel lehetne Phjongcshang legeredményesebb sportolója is. Ugyanakkor ez a legkiszámíthatatlanabb szám, mivel itt a lövészetnél büntetőkör helyett büntetőperc jár céltévesztés esetén. A férfiaknak viszont eredetileg is csütörtökre írták ki a 20 kilométeres egyéni viadalt. Bár ebben is lehetnek nagy meglepetések, ám az üldözéses viadalon győztes francia Martin Fourcade címvédőként mindenképpen nagy esélyes, míg a világkupaszezon másik kiemelkedő alakja, a norvég Johannes Thingnes Bö nyilvánvalóan javítani szeretne az első két elrontott szám után.

Sífutásban a Phjongcshangban már 7,5 plusz 7,5 kilométeren aranyérmes svéd Charlotte Kalla, illetve a norvég Ingvild Flugstad Östberg a legesélyesebb, bár utóbbinak bármelyik honfitársa harcban lehet a győzelemért, többek között Marit Björgen is, aki minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja. Az alapvetően biatlonos Szőcs Emőke úgy fogalmazta meg céljait, hogy szeretné a kis nemzetek képviselőit megelőzni.

A szánkósok váltóversenyében szokás szerint a németek a favoritok, míg a műkorcsolyázók párosversenyében az élen álló kínai Szuj Ven-csing, Han Cung és a kevesebb mint egypontos hátránnyal második orosz Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov duóból kerülhet ki a győztes. Gyorskorcsolyában a hatodik számban következhet a hatodik holland siker. Sven Kramer már történelmet írt 5000 méteren sorozatban aratott harmadik diadalával, de ha 10 000 méteren is győz, akkor minden idők legeredményesebb férfi gyorskorcsolyázója lesz. Jelenleg 4 arany mellett 2-2 ezüstje és bronza van, az élen pedig a finn Clas Thunberg áll 5 arannyal, továbbá 1-1 ezüsttel és bronzzal.

Csütörtökön kilenc számban avatnak bajnokot.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés