Piacképes aluljáró

Piacképes aluljáró
© Fotó: KM-archív
Nyíregyháza diszkrét bája a Tokaji úti vásártér, amit a népnyelv továbbra is ­KGST-piacként aposztrofál. A mai fiatalok zöme bajban lenne a KGST rövidítés eredetét firtató kérdés megválaszolásánál. Pedig még jubileumi év is van: hetven esztendeje alapították meg a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsát, a közép- és kelet-európai szocialista országok gazdasági együttműködési szervezetét, amit 1991-ben feloszlattak. Ladányi Tóth Lajos írása.

Noha gomba módra nőttek ki a földből a különböző bevásárlóközpontok, plázák, a keleti blokk erődítménye azóta is áll, és a látogatóbarát áraival folyamatosan csalogat. Nem ritka, hogy bedugul a forgalom, amire szüntelen keresik a megoldást a közlekedési szakemberek.

A Tokajig kígyózó kerékpárút a pingált kerítés mellett halad el, a drótszamáron ülők is szembesülhetnek azzal, hogy ha pirosat kapnak, kényszerpihenő vár rájuk. Ez legyen a legnagyobb gondjuk, viszont tény: évtizedek óta lebeg a leendő alul- vagy felüljáró ködképe. Most új impulzust kap a gócpont azzal, hogy vasúti aluljáró létesülhet az átkelőnél. Kihirdették a tervezőt, így a térfelén pattog a labda. Hamarosan oszlik a homály, jelenleg annyi biztos: piacképes aluljáró épülhet a kölcsönös gazdasági segítség jóvoltából.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés