Pince lángolt Nyíregyházán – Megyei katasztrófavédelmi hírek

Pince lángolt Nyíregyházán – Megyei katasztrófavédelmi hírek
© Fotó: katasztrófavédelem
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összefoglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2018. március 21-én történt katasztrófavédelmi eseményeiből.

Kigyulladt egy elhagyatott raktárépület pincéje, ahol az összehordott szemét gyulladt meg szerdán este Nyíregyházán, a Petőfi téren. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók teljes légzésvédelem mellett egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Több esetben a közintézmények tetejéről lelógó jégcsapok eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Ötven centiméteres jégcsapok lógtak egy iskola tetejéről Kisvárdán, a Mártírok útján, ahol a járdán közlekedőkre jelentett veszélyt a kialakult helyzet. A város hivatásos tűzoltói gépezetes tolólétra és kéziszerszámok segítségével szüntették meg a kialakult helyzetet. Hasonló eseményeknél kellett beavatkozniuk az Iskola téren, a Várda közben és a Csillag utcában, valamint a szabolcsi megyeszékhelyen, a Kossuth téren és a Báthory utcában. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Az ereszen meghízott jégcsap veszélyforrást jelent a gyalogosokra nézve, a veszélyhelyzet elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről gondoskodnunk kell. A lakóépület előtt és mellett húzódó gyalogosjárda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház, mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége egyetemlegesen felel azért, hogy a szükséges síkosítás-mentesítést, a tetőzet karbantartását és más munkálatokat időben elvégezzék a társasházon, illetve annak környezetében.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói abban az estben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, akkor térítés ellenében vállalkozók, vagy a tűzoltók eltávolítják a veszélyes jégcsapokat, ezek a beavatkozások a közintézmények esetében térítésmentes.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés