Pincelátogatóban Pünkösd vasárnapján

Megyénkben is sok pincészet csatlakozott a pünkösdi Nyitott Pincék Napjához. A résztvevő pincészetek

A borturizmus népszerűsítésére alakult 2001-ben a ma már közel száz pincét tömörítő Nyitott Pincék Szövetség, amely hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a Nyitott Pincék Napját, amelyet június 4-én tartanak hazánk borvidékein. Ezen a napon a programban résztvevő pincékben 9 és 19 óra között fogadja a vendégeket a gazda, vagy borhoz értő személyzet és (általában) három pohár bort kóstolhatnak meg ingyen. A rendezvényt ezt követően minden évben Pünkösd vasárnapján hirdeti meg a szövetség.

„Szájreklám” útján

Egyre többen vallják, hogy a bor a legrövidebb út az emberek között és a barátságnak különleges közvetítője. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy a borgasztronómia vezető helyet foglal el a rendszeresen kirándulók programjaiban, nálunk viszont – a néhány helyen tapasztalható kivételtől eltekintve – mindez esetleges és szűk kört érint. Ennek egyik nyilvánvaló oka a vásárlóerő hiánya, de közrejátszik a borkultúra alacsony szintje, a hiányos borismeret, a borturizmus kiforratlansága, a felkészületlen vendéglátók és a jól informált, képzett „túravezetők”, valamint az információs-szervező központok hiányai is. A helyzet megváltoztatásához azonban nemcsak szavak, hanem tettek is kellenek.

Nemzetközi példák és a hazai gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a borturizmus generálásának egyetlen hatékony módszere a „szájreklám”. A bor bizalmi termék, éppen ezért nagyon fontos a pincék világába elvezetni a látogatók első körét, akik majd hírvivői lesznek. Egy országos „Bor Nap” alkalmas arra, hogy népszerűvé tegye a pincelátogatást, s becsábítsa a látogatókat azzal a nem titkolt céllal, hogy azok ismerőseiknek elmondva, szájhagyomány útján terjesszék élményeiket, amelynek következményeként a jó bort kínáló, arra érdemes pincék „búcsújáró” helyekké válhatnak.

Fix napon

A Nyitott Pincék Napja célja, hogy minden évben legyen egy könnyen megjegyezhető, fix nap, amelyre a bort kedvelők bizton számíthatnak, amikor az ország egész területén a pincék látogatókat fogadnak és ki-ki a hozzá legközelebbi, vagy akár távolabbi pincéket is meglátogathatja.

UM
hirdetés