Pluszok kint, mínuszok a fűtésszámlán

Napok óta csak lefelé állítjuk a hőfokszabályzót - illusztráció
Napok óta csak lefelé állítjuk a hőfokszabályzót - illusztráció

Nyíregyháza – A távfűtéses lakásokban felszerelt hőfokszabályzók haszna megmutatkozik az idei, szokatlanul meleg télen.

- Hat éve szerelték fel nálunk, a Kossuth utcai tizennégy emeletes házban a költségmegosztó hőfokszabályzót a radiátorokra – kezdte a nyíregyházi Berczi Sándor. – Észrevehetően spórolunk a fűtésen: általában tíz-húszezer forintot vagy húszezren felül kapunk vissza: ennyit írnak jóvá leolvasás után. A havi számlánk körülbelül 18-20 ezer forint.

– A konyhában és az étkezőben a fűtési szezon kezdete óta nullára van állítva a szabályzó, viszont mióta beköszöntött a januári jó idő, a többi szobában sem kellett nulla fölé csavarni a fűtést. Így is huszonnégy fok van a lakásban, pedig a konyhában még az ablakot is nyitva tartjuk, bukóra van állítva. Hűvösebb időben is tudunk spórolni a fűtésen, olyankor egyes, kettesre állított szabályzó mellett is kellemes az idő itt, a tizennegyedik emeleten. Annak ellenére, hogy jött vissza pénz, nem fáztunk még sosem. Remélem, hogy az áremelések ellenére idén is lesz megtakarításunk.

– Az elmúlt két hét napi átlag hőmérséklete 5,3 celsius fok volt, ami az elmúlt év ezen időszakához viszonyítva hét fokos eltérést mutat – mondta el Gerda István, a Nyírtávhő igazgatója. – Amennyiben január végéig ilyen enyhe lesz az időjárás, akkor a távfűtéses lakásokban élők 5-6 százalékkal kevesebb hőenergiát használnak fel otthonaik fűtéséhez, amely a lakás használatától függően a néhány száztól akár több ezer forintos spórolást is eredményezhet. Ez a jó idő nekünk is hasznot hoz, ugyanis ha magasabb a külső hőmérséklet, akkor a távfűtési rendszerbe táplált hőmennyiségnek sokkal kisebb része vész kárba.

– Vékony Katalin, Kiss Béla –
hirdetés