Pluszt ad a kollégium: kedvezményezett a Kedvesház

Akt.:
Czibere Károly és dr. Vinnai Győző a Kedvesházban
Czibere Károly és dr. Vinnai Győző a Kedvesházban - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyírtelek – Modellprogram részese a nyírteleki Kedvesház – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön a helyszínen. Az általános iskolás korú, hátrányos helyzetű tanulóknak elindított Kollégium Plusz projektben országszerte hat intézmény vesz részt.


– A modellprogram három évig tart, ez idő alatt a kollégiumi körülmények között élő, szegény családban élő gyermekek oktatását és továbbtanulását támogatjuk. Országos szinten összesen 110 millió forint az éves keretösszeg. A nyírteleki Kedvesház hagyományosan befogadó közösség. A hosszú, tevékeny, eredményes egyeztetés kellő alapot teremtett. Mivel már most érzékelhető a kedvező tapasztalat, ősszel újabb két intézménnyel bővül a program.

A Kollégium Plusz hozzájárul a kollégiumi körülmények között nevelkedő, tartós rászorultságban élő gyerekek továbbtanulásának hatékony előkészítéséhez.

– Öt éve vagyok a Kedvesház lakója. Hétfőnként reggel busszal érkezek Görögszállásról, és pénteken délután megyek haza. Nagyon szeretem a társaságot, mindenki kedves hozzám, sok barátot szereztem már – mondta a 11 éves Gráfel Jázmin.

Kemecsei György, a Gyerekekért SOS 90 Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a program részesének lenni egyrészt megtiszteltetés, másrészt a kiszámíthatóság miatt megalapozza a hatékony szakmai munkát.

– Örömteli, hogy a Kedvesház és a Kollégium Plusz egymásra talált – summázta dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője. – Több mint két évtizede kiválóan működik az a rendszer, amiben 20-22 hátrányos helyzetű, a település külterületéről érkező gyerek kollégiumi környezetben megszerzik azt a tudást, ami az esélyt jelenti a társadalmi felzárkózásukhoz. Ez a program befektetés a jövőbe, egyúttal a bizalom óriási elismerés a helyi szakembereknek.

KM
hirdetés