a közönség még kérdés

2020.07.22. 15:05

Spike Lee dokumentumfilmjével nyílik meg a Torontói Filmfesztivál

A legnagyobb észak-amerikai filmmustrát idén karcsúbb filmprogrammal, számos online eseménnyel szervezik meg a koronavírus-járvány miatt.

Director nominee for "BlackKklansman" Spike Lee arrives for the 91st Oscars Nominees Luncheon at the Beverly Hilton hotel on February 4, 2019 in Beverly Hills. (Photo by Mark RALSTON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mark RALSTON

Spike Lee dokumentumfilmjével nyílik meg szeptember 10-én a 45. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A legnagyobb észak-amerikai filmmustrát idén karcsúbb filmprogrammal, számos online eseménnyel szervezik meg a koronavírus-járvány miatt. A nyitónap filmje Spike Lee produkciója lesz, amely David Byrne American Utopia című Broadway-előadását dolgozta fel.

A szervezők egyelőre nem tudják, hogy a filmet le lehet-e majd vetíteni közönség előtt, ugyanis Ontario egészségügyi hatóságai döntenek a járvánnyal kapcsolatos adatok tükrében arról, hogy a fesztivál alatt engedélyezik-e az ilyen tömegrendezvényeket.

A szeptember 10. és 19. között zajló fesztiválon nem számítanak számottevő filmipari jelenlétre. A sajtó és a filmes szakemberek számára szervezett vetítéseket digitális platformon bonyolítják le – közölték hétfőn a szervezők. Egyébként augusztus végéig az Egyesült Államok és Kanada közötti utazást csak nélkülözhetetlen esetben engedélyezik a hatóságok.

A TIFF már júniusban közölte, hogy a pandémia miatt a korlátozott, hagyományos mozis vetítések mellett a fesztivál egy része a virtuális térbe költözik. A megszokott 200-400 film helyett pedig mindössze 50 produkciót válogattak be a programba.

A Spike Lee-dokumentumfilmben a Talking Heads korábbi frontembere 11 zenésszel lép fel és énekli a 2018-as American Utopia című album számait. A produkciót az HBO ősszel műsorára tűzi.

Cameron Bailey, a TIFF művészeti igazgatója és társelnöke hangsúlyozta, hogy Lee-nek valahogy mindig sikerül megragadnia a kor legizgalmasabb kérdéseit és egyúttal megelőznie korát. A dokumentumfilmben Byrne klasszikus számaival arra ösztönöz, hogy találjunk közös hangot egymással, tiltakozzunk az igazságtalanságok ellen, és mindenek felett ünnepeljük az életet – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!