Pokorni: a FER nem fair

Nem fair, hogy a választások előtt azt ígérik az embereknek, ingyenes lesz az első diploma, utána pedig fizetőssé teszik az egész felsőoktatást .

Az oktatási reform tandíjra vonatkozó elemei nem tisztességesek.

Nem fair, hogy a választások előtt azt ígérik az embereknek, ingyenes lesz az első diploma, utána pedig fizetőssé teszik az egész felsőoktatást – közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz szakpolitikusa, miután az oktatási tárca vezetője ismertette a kormány elképzeléseit az egyetemi tandíj bevezetéséről.

 A Magyar Demokrata Fórum sem ért egyet a fejlesztési részhozzájárulás (FER) bevezetésével.

A tervek szerint a felsőfokú képzés ezentúl minimum 105 ezer, maximum 1,5 millió forintba kerül majd.

Európában sehol sincs olyan felsőoktatási rendszer, ahol szinte mindenki fizet, de még ott is lényegesen kevesebb teher hárul a diákokra, ahol az állami források mellett magántőkét is bevonnak.

Norvégiában, Franciaországban, Németországban vagy Csehországban is kevesebb a minimális tandíj, mint évi 105 ezer forint – hangsúlyozta a Fidesz szakpolitikusa.

Aki a fizetéstől való félelemmel akarja jobb teljesítményre sarkallni a diákokat, az rossz politikát követ.

 A kabinet azt sugallja, hogy a diploma megszerzése magánügy, és ki-ki fizesse meg az árát.

Pedig a tanulás közügy, ami a közjót szolgálja; a kormány jobban tenné, ha elolvasná a bolognai nyilatkozat első oldalát, mivel ez ott is olvasható – fogalmazott Pokorni Zoltán.

A Magyar Demokrata Fórum sem ért egyet a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével.

A párt alelnöke szerint a FER legnagyobb vesztese ismét a magyar középosztály lesz, és elfogadhatatlan, hogy a Gyurcsány-kormány minden hibáját ezzel a réteggel akarja megfizettetni.

Először ugyanis a szülőkre ró újabb terhet az emelkedő adókkal, utána pedig a gyermekekre, akiknek megnehezítik boldogulásukat a tandíjjal – írja közleményében Almássy Kornél.
hirdetés