Polgárőrök: Szabadidőben a biztonságunkért

Akt.:
Dajka Zsolt és Kósa Krisztián a Móra-iskola előtt
Dajka Zsolt és Kósa Krisztián a Móra-iskola előtt - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Fontos szerepük van a közrend védelmében, és a közbiztonság erősítésében.


– Néhány napja késő este, egyedül jöttem hazafelé. Volt bennem egy kis félelem, ám nagyon megnyugtatott, amikor megláttam a velem szemben sétáló polgárőröket. Most csak azért megyek el a Móra-iskolához, hogy megköszönjem a munkájukat – mondta szombaton délelőtt Kissné Katika, aki a tagfelvétellel egybekötött családi napra igyekezett Örökösföldön.

A megyében összesen 158 polgárőr-egyesület működik, ebből Nyíregyházán 21, a megyeszékhelyen a taglétszám eléri a 650-et, azonban szükség van azokra az önkéntesekre, akik szabadidejüket áldozzák arra, hogy a lakosság még nagyobb biztonságban érezze magát.

Tagtoborzással egybekötött családi napot rendezett a polgárőrség. – Az Örökösföld-Újvárosi Polgárőr Egyesület 2005-ben azzal a céllal alakult meg, hogy jelenlétével erősítse a közbiztonságot a több mint 22 ezres városrészben. A feladatunk elsősorban a bűnmegelőzés, természetesen a rendőrséggel együttműködve, emellett próbálunk segíteni a tűzoltóknak és a mentőknek a baleseteknél, de fontos számunkra a környezet- és állatvédelem is – sorolta kérdésünkre Szikora Zoltán, a civil szervezet elnöke, s hozzátette: sajnos, a lehetőségeik korlátozottak, hiszen a polgárőrség nem hivatalos rendvédelmi szerv.

Például csak azok a társasházak kérhetik őket, hogy segítsenek erőszakmentesen kitessékelni a lépcsőházból egy nem kívánatos vendéget, akikkel együttműködési szerződést kötöttek. Megkapják a lakónévsort, valamint azok listáját, akik a társasházban tartózkodhatnak, de tapasztalataiknak és a képzések során megszerzett tudásuknak köszönhetően is látják, ki az, aki zavarja a lakóközösség és a környék nyugalmát.

– Mindannyiunk érdeke, hogy minél többen csatlakozzanak a jelenleg huszonnégy aktív tagot számláló egyesületünkhöz, hiszen nemcsak nekünk, hanem az itt élőknek is lényeges, hogy Örökösföld szebb, tisztább és biztonságosabb legyen. Ezért is rendeztük meg – nem titkoltan hagyományteremtő céllal – az első, tagtoborzással egybekötött családi napunkat, ahol az érdeklődők betekinthetnek a munkánkba, feltehetik kérdéseiket. Idősebbek és fiatalabbak egyaránt kereshetnek minket, utóbbiak azért is, mert egyesületünknél teljesíthetik az érettségi vizsgához szükséges ötvenórás közösségi szolgálatukat. Azoknak, akik csatlakozni akarnak hozzánk, vizsgát kell tenniük, ezután kapják majd meg a polgárőr-igazolványukat – tájékoztatta lapunkat Szikora Zoltán.

Felelősen gondolkodva

– Édesapám polgárőr és tűzoltó is, így megfogott, hogy a közrendért, közbiztonságért én is tehetek – mondta lapunknak Dajka Zsolt arról, hogy lassan húsz évvel ezelőtt miért döntött úgy: polgárőr lesz. – Felelősen gondolkodva mindannyian azt szeretnénk, hogy a családtagjaink, gyermekeink biztonságban éljenek, s mi biztonságban tudhassuk őket. Ebben van fontos szerepe a polgárőrségeknek – fogalmazott Zsolt, az egyesület titkára, aki elmondta azt is: a lakótelepen a legnagyobb gondot a parkokat, padokat megrongáló fiatalok jelentik, ezért rájuk nagy figyelmet fordítanak. Ám a polgárőrökkel nemcsak az utcán találkozhatunk, hanem a lépcsőházakban is, ennek az az oka, hogy a könnyen elérhető biofüvet fogyasztók előszeretettel húzódnak meg hűvösebb időben az épületekben.

Példás együttműködés

A polgárőrök egy-egy szolgálatban este 7 órától éjjel egy óráig járják a városrészt, vagy már reggeltől kint vannak, és estig járőröznek. A tagtoborzó rendezvényt pedig azért szervezték, hogy a lakótelepen élők közül minél több önkéntesnek bemutathassák, miért fontos a munkájuk, s minél többen legyenek, akik már jelenlétükkel is sokat tehetnek az itt élők biztonságérzetének növeléséhez.

– A polgárőrség a rendőrség kiemelt stratégiai partnere a közrend és a közbiztonság fenntartásában – erősítette meg Fehérvári Marietta, hozzátéve: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 158 polgárőr-egyesület működik, ebből Nyíregyházán 21 van, a létszámuk eléri a 650-et. – A rendőrség több évtizede kiváló partneri kapcsolatot ápol a polgárőréggel, példaértékű a két szervezett között az együttműködés. Áldozatos munkájukra, amelyet a közbiztonság erősítése és a lakosság érdekében tesznek, a továbbiakban is számítunk. A közös szolgálatellátás során ugyanis a hasznos prevenciós tanácsok átadása mellett alkalom nyílik a lakossággal kapcsolatot tartani, az állampolgárokkal az együttműködést fokozni, valamint a bizalmi légkört kialakítani – mondta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A közelgő mindenszentek és halottak napja hétvégéjén a rendőrség fokozott figyelmet fordít a temetőkre és környékükre, bűnmegelőző és forgalomsegítő jelleggel.

– Az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének növelése és a szolgálati feladatok hatékonyabb végrehajtása érdekében a sírkertekben rend­őrök mellett polgárőrök is figyelnek majd az emberek vagyonbiztonságára és a zavartalan közlekedésre – említette a legközelebbi közös feladatot Fehérvári Marietta.

Legyen több polgárőrünk!

Tóth Imre, a városrész önkormányzati képviselője a rendezvény fővédnökeként várta az érdeklődőket a Móra-iskola előtti téren.

– Szívesen álltam a polgárőrség kezdeményezése mellé, mert fontosnak tartom a munkájukat, mindazt, amit a környezetükben élőkért tesznek, s teszik ezt a szabadidejük rovására. Támogató tagja vagyok a szervezetnek, a rendezvényszervezés mellett a pályázatírásban és a toborzásban is segítem őket. Jó lenne, ha minél többen csatlakoznának hozzánk, az állattartók például összeköthetnék a kellemest a hasznossal, szolgálat közben sétáltathatnák kutyáikat – mutatott rá Tóth Imre.

KM
hirdetés