Politikamentes ünnep politikusan

Politikamentes ünnep politikusan

1849. január 22-én Klapka György Bodrogkisfalud térségében aratta a szabadságharc egyik győzelmét. Közel öt évtizeddel később a hálás utókor nevében a Zemplén Megyei Honvédegylet állított ennek tiszteletére egy obeliszket.

A millennium esztendejében, azaz 1896-ban állított emlékmű felett azonban eljárt az idő és megérett a teljes felújításra.

– Minden évben itt ünnepel Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Szegi, Szegilong és Tarcal lakossága és ezt a hagyományt idén sem szeretnénk megszakítani – mondja Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere. – Az idei ünnep előtt pár nappal örülünk is, meg egy picit szomorkodunk. Örülünk amiatt, mert tavaly két forrásból összesen 40 millió forintot nyertünk az emlékmű felújítására és környezetének rendbetételére. A pici szomorúság azért indokolt, mert különböző – közművek miatti – egyeztetési nehézségek miatt csúszott a kivitelezés. Az obeliszk körüli 400 négyzetméteres rész már elkészült, a napokban kikerülnek a padok is és nekilátunk a parkosításnak is. Az obeliszk felújítása és a terület rendezése június végére készül el teljes egészében.

Diákszónok

A félig elkészült felújítás ellenére is ezen a helyen tartják meg az öt település közös március 15-i ünnepét. Az idei ünnep egy kicsit más lesz. Miután az ünnep a választási kampány derekára esik és nem akartak egyetlen pártot sem megsérteni, ezért az öt település vezetése rendkívül politikusan úgy döntött, beszédíró pályázatot írnak ki az ünneplő községek hetedik- és nyolcadik osztályos diákjainak. A nyertes a tarcali Jesztrebszky Anikó lett, aki abban a megtiszteltetésben részesül, hogy ő tarthatja meg az ünnepi beszédet saját pályamunkáját felolvasva a március 15-i esti megemlékezésen.

BG
hirdetés