Pontyokra vártak a holland ifjak Oroson

Csoportkép is készült emlékbe az orosi tó partján
Csoportkép is készült emlékbe az orosi tó partján - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – Már a végszereléket is úgy állították össze, hogy az minden szempontból halbarát legyen.

A Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola szervezésében holland diákcsoport érkezett megyénkbe.

Az intézmény már 17 éve van kapcsolatban az AOC de Groene Welle Iskolával és Agrároktatási Centrummal, melynek tanulói haltenyésztési és sporthorgászati ismereteket is tanulnak. A nemzetközi program részeként több ország iskoláival – köztük francia, osztrák, angol, holland és persze magyar intézményekkel – közös, az EU által elfogadott és akkreditált képzési anyagot dolgoztak ki. Ennek gyakorlati részét a holland fiatalok rendszerint megyénkben teljesítik.

Lelkesek és rutinosak

A közelmúltban az orosi 2-es tavon láttam vendégül a csapatot és külön öröm volt számomra, hogy régi barátommal, a diákok vezető tanárával, Roelof Schut-tal, a holland pontyhorgász-feno­ménnal horgászhattam egy napot.

Azért erre a helyszínre esett a választás, mert külön kérésük volt, hogy olyan tóra szeretnének jönni, ahol az idő rövidsége ellenére sok halat foghatnak és jó élményekkel gazdagodhatnak a gyermekek.

A megérkezés és a rövid eligazítás után a diákok türelmetlenül megrohamozták a tó déli partszakaszát. Az első perctől megfigyelhető volt, hogy fiatal koruk ellenére rendkívül lelkesek voltak és nagy rutinnal fogták a szebbnél szebb pontyokat. Rengeteg módszert lestünk el egymástól és technikai eszmecserék mellett meglepődve tapasztaltam a halakkal való kivételes sporthorgászhoz méltó hozzáállásukat.

Már a végszereléket is kivétel nélkül úgy állították össze, hogy az minden szempontból halbarát legyen, vagyis sehol nem ütköztették meg az ólmot a főzsinóron, ezért annak esetleges elszakadása után a megakasztott hal meg tud szabadulni a nehezéktől.

Minden egyes halat szákolás után körültekintően, a mérőzsákkal együtt emeltek az előre nedvesített matracra, gondosan ellenőrizve, hogy a hal uszonya ne törjön alá. Természetesen minden halat lefotóztak, egyrészt az emlék miatt, másrészt, mert egy igazi pontyhorgásznak a róla készült fotó jelenti a trófeát.

– Haraszkó Csaba –
hirdetés