Pörög az ünnepi könyvhét Nyíregyházán

Ünnepi könyvhét Nyíregyházán
Ünnepi könyvhét Nyíregyházán
Nyíregyháza – Az ünnepi könyvhét az évtizedek alatt sokat változott, de a lényeg ugyanaz maradt.

Zvara István közismert a megyeszékhely könyvbarát közönségének körében. Több mint 30 éve dolgozik a kereskedelemben; manapság főleg használt kötetekkel foglalkozik, pályakezdőként viszont az ünnepi könyvhét sűrűjében találta magát.

– Valaha a könyvkereskedő – akkori kifejezéssel terjesztő – szakma szervezte a könyvhetet, de nem a bevételre koncentráltak, úgy tekintettek rá, mint egy kulturális misszióra. A ’80-as éves második felében kiemelt esemény volt, amihez a legjobb hely dukált: a Kossuth térre települtünk ki a sátrainkkal.

– Akkoriban a könyvhét nem az olvasást, hanem a magas irodalmat népszerűsítette, azon belül is a kortárs magyar szerzőkre fókuszált. Egy friss Nobel-díjas kötete befért az alkalomra kiadott művek közé, de elképzelhetetlen volt, hogy krimivel vagy ismeretterjesztéssel hígítsák a kínálatot.
– Az olvasók egy kiadványból előre tájékozódhattak a könyvhét alkalmából megjelenő művekről, és alig várták, hogy megvehessék az újdonságokat – ráadásul némelyiket fél áron. Például a kor legnépszerűbb magyar írója, Moldova György új könyvének megjelenését a könyvhétre időzítették, korábban tilos volt kihozni a raktárakból – érzékeltette a kontrasztot az akkori és a mostani rendezvények között az István Antikvárium tulajdonosa.
Ami a vásárlókat illeti, három csoportra osztja fel őket, amelyek között akadnak átfedések. – Vannak az olvasók, a könyvgyűjtők, és azok, akinek a munkához, tanuláshoz szükségük van egy „szerszámszerű” kötetre, mint például egy szótár.

– Vevőim között üdvözölhettem Polgár Lászlót, de a legismertebbek a színház ­közelsége miatt tértek be hozzám: Bárány Frigyes és Verebes István mellett kedves törzsvásárlóm volt Rékasi Károly, aki Mensáros Lászlót is elhozta az üzletbe.

Papíron, e-bookon, cédén

– Az írók, költők bemutatói, előadásai és a dedikálások után a könyvhét közönsége gyakran keresi a testközelbe került szerzők köteteit. Több olyan állandó vásárlónk van, aki maga is ír: Kováts Judit és Ferenczik Adrienne sokszor megfordul nálunk – mondta el érdeklődésünkre Szabó Szilvia, a belvárosi Libri könyvesbolt helyettes vezetője. – Bár sokan áttértek az olcsóbb e-bookokra és egy-egy hosszabb autóút során jó, ha a gyerekeket lekötik a hangoskönyvek, a nyomtatott kötetek illatától azonban nehéz elszakadni. Megnyugtató, ha az éjjeliszekrényen ott pihennek, és elalvás előtt belelapozhatunk a kedvenc írónk regényeibe.

– Ma már anélkül is választhatunk olvasnivalót, hogy kimozdulnánk az otthonunkból. Az online akciók során sokszor lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá az áhított kötethez az internetes rendelők. Persze van, hogy szükség van a személyes segítségre – mosolygott Szilvia. – Néha fejtörést okoz egy-egy vásárló: volt, hogy Cujo új regényét keresték, akiről kiderült, hogy Coelho, de kérték már a Zabhegyező helyett a Zabpelyhet, az Egy ropi naplója helyett a Perecet, kerestek olyan kötetet, aminek a borítóján bajusz van… Ilyenkor jól jön, hogy ismerjük a kínálatunkat.

Az író elkezdi az olvasó kegyét keresni

– Egymásra vagyunk utalva: az író és az olvasó – ezzel kezdte és ezzel is zárta köszöntőjét az ünnepi könyvhét nyíregyházi nyitórendezvényének díszvendége, Darvasi László József Attila-díjas író. – Soha nem volt ilyen bonyolult olvasónak lenni és soha nem volt ilyen könnyű írónak lenni, mint ma. Elképzelem, hogy a színpadon áll a rengeteg író (csak férfiak), velük szemben az egyetlen olvasó, aki pedig nő. De ne nevessenek, hiszen a helyzet nem mulatságos – mondta Darvasi László, aki két jelenségről beszélt. – Az egyik az olvasó befolyásolására irányul, és politikailag kifizetődik, a másik pedig az a versenyistállós hevület, ami a szerzőket sportolókká teszi és marketingfogásokkal igyekszik felkelteni az érdeklődést az irodalom iránt. A helyesen viselkedő író nem törődik az olvasóval, ám miután elkészült a mű, elkezdi a kegyeit keresni – és vagy megtalálja, vagy nem. Önök, akik itt ülnek, régimódi emberek, mert olvasók maradtak, olyanok, mint Beckett Godot-ja: mi önökre várunk – mondta.
Bajnay Kornél önkormányzati képviselő arról beszélt, ha jó a könyv, mindegy, hogy milyen formában olvassuk, Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója azt mondta, kezdetben a könyvhét célja a magyar könyvek védelme volt, ma pedig az is fontos, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára.
hirdetés