Sport

2008.12.24. 12:04

Sport halálesetek 2008 - ÖSSZEFOGLALÓ

<p>Magyar szempontból különösen szomorú év volt a 2008-as, hiszen olyan ikonoktól kellett fájó búcsút vennünk, mint a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György, valamint a Vasas egykori legendás labdarúgója, Illovszky Rudolf, akiről a csapat stadionját is elnevezték.</p>

KOLONICS GYÖRGY

Július 15-én, edzés közben tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics György. A kétszeres olimpiai bajnok kenus 1972. június 4-én született Budapesten. A Budapesti Spartacusban kezdett el kenuzni Nótárius József irányítása alatt, de még ifjúsági korában átigazolt a Csepelbe, ahol azóta is Ludasi Róbert vezette az edzéseit.

1991-ben mutatkozott be a párizsi világbajnokságon, ahol a két kenu négyesben indult, és vb-újoncként ötödik és hatodik helyen végzett. Egy év múlva már kiharcolta az olimpiai indulás jogát is, ekkor két páros számban - mindkettőben Pálizs Attilával - versenyzett, és egy ötödik, illetve egy hetedik helyet szerzett. Egy év múlva talált rá partnerére, Horváth Csabára, akivel szinte évről évre maguk mögé utasították a világ legjobbjait. Diadalsorozatuk 1993-ban kezdődött, amikor 500 párosban először győztek együtt, de Kolonics tagja volt a győztes négyesnek is, és kenu egyesben, 500 méteren ezüstérmet is nyert.

1994-ben, három számban is együtt indult Horváthtal, a két rövidebb párosban és a 200-as négyesben összesen három ezüstöt nyert, az aranyérmet pedig az 1000 méteren induló négyes győzelme után akasztották a nyakába. Az 1995-ös duisburgi világbajnokságon ötször állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: kenu kettesben - Horváthtal - mindhárom távon, kenu négyesben pedig a két rövidebb távon. Kilencedik és tizedik világbajnoki címét egyaránt Dartmouthban szerezte, párosban és négyesben egyaránt 500 méteren, és két ezüstérmet is kiharcolt a leghosszabb távú párosban és a legrövidebb távú négyesben.

Kétszeres Európa-bajnok, 1997-ben Plovdivban Horváth oldalán, 1000 méteren és a négyesben 500 méteren is az első lett. Két Eb-ezüstjét is itt szerezte, az 1000 méteres párosban és a sprinttávon négyesben.

Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét az atlantai olimpián érte el, az 1000-en megszerzett bronzérem után, az esélyesség terhétől nem összeroskadva, állandó partnerével 500 méteren sikerült elsőként áthaladni a célvonalon. Kolonics György tizenhárom világbajnoki arany után 1999-ben, az egyesben is próbára tette magát, de a kísérlet nem járt sikerrel. Sydney-ben azután a hullámzó vízen mégis egyesben szerezte újabb olimpiai bajnokságát. Ezt követve a fiatal Kozmann György személyében újabb társat választott.

Athénban harmadik helyen végeztek, majd 2006-ban, a hazai világbajnokságon a legjobbak voltak. Már harmincévesen abba akarta hagyni, de úgy gondolta, Pekingben - az ötödik olimpiáján - még próbára teszi magát párosban 1000, valamint 500 méteren.

Kolonics György 36 éves volt.

ILLOVSZKY RUDOLF

Szeptember 23-án kora reggel, életének 87. évében elhunyt Illovszky Rudolf, a Vasas futballistája majd vezetője, háromszoros válogatott labdarúgó, volt szövetségi kapitány. A legendás Rudi bácsit a Vasas Sport Club, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a XIII. kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Illovszky Rudolf 1922-ben született Budapesten. 1933-ban, az MTK játékosaként kezdte pályafutását, majd nem sokkal később a Vasashoz került, s az angyalföldi klubhoz haláláig hű maradt.

Tizenöt éven keresztül (1941-1956) szerepelt az élvonalban a piros-kék gárda tagjaként, s ez idő alatt 270 mérkőzésen 87 gólt szerzett. Villámgyors balszélsőként évtizedekig volt vezéregyénisége a csapatnak. Három alkalommal pályára lépett a magyar válogatottban is.

Még játékosként edzői képesítést szerzett, s trénerként is a Vasasban kezdett dolgozni. 1960 és 1977 között négyszer nyert bajnokságot (1961, 62, 65 és 77-ben), háromszor Közép Európai Kupát és 1986-ban Magyar Kupa-győzelemre vezette csapatát. Élvonalbeli edzőként 445 NB I -es mérkőzésen ült a kispadon. Külföldön is jelentős sikereket ért el a görög Pireusz és az osztrák Admira Wacker szakvezetőjeként.

Két időszakban volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, előbb 1966-67-ben, majd 1971 és 1974 között. Összesen 29 mérkőzésen irányította a nemzeti tizenegyet. Vezetése alatt a magyar válogatott ezüstérmet szerzett az 1972-es müncheni olimpián.

Nyugdíjazása után a Vasas több felkérésének is eleget tett. Kezdetben edzőként, majd utánpótlás-vezetőként, később elnöki tanácsadóként és szakosztályvezetőként is dolgozott. Munkája során mindig arra törekedett, hogy lehetőséget adjon a fiatal, tehetséges labdarúgóknak. 1996-ban a XIII. kerület díszpolgárává választották, 2002-ben róla nevezték el a Fáy utcai stadiont. Tavaly a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatával tüntette ki Sólyom László államfő.

Illovszky Rudolfot szeptember közepén szállították kórházba tüdőgyulladás miatt, állapota azonban nem javult, sőt, egyre rosszabbra fordult, és a legendás sportember 23-án hajnalban hunyt el.

KERRYN McCANN

December 8-án, 41 éves korában elhunyt az ausztrálok egyik legsikeresebb hosszútávfutója, Kerryn McCann. A kétszeres Nemzetközösségi Játékok győztes, háromgyermekes édesanya rákban hunyt el. A klasszis 2002-ben Manchesterben, 2006-ban pedig Melbourne-ben nyerte meg a Nemzetközösségi Játékok maratoni számát.

Tavaly azt mondta, legyőzte a mellrákot, amit harmadik terhessége alatt fedeztek fel nála. Fia, Cooper megszületése után hosszú kemoterápiás kezelésen esett át, és úgy tűnt, legyőzte a gyilkos kórt. Idén szeptemberben azonban a futó férje, Greg bejelentette: "újabb probléma merült fel" feleségénél. Az újságírók információi szerint a rák átterjedt a 41 éves kiválóság májára, amivel már nem tudott megküzdeni.

LUC BOURDON

A 21 éves jégkorongozó május 29-én halt meg, motorbalesetben. A szakemberek szerint nagy karrier előtt állt, amit az is jelez, hogy a 2006-os junior világbajnokságon az ő vezérletével győzedelmeskedett Kanada válogatottja. A játékos motorjával egy teherautóval ütközött, és nem élte túl a becsapódást. A hátvéd a Vancouver Canucks játékosa volt, a 2005-ös játékosbörzén (draft) az első helyen kelt el.

OVE ANDRESSON

Június 11-én balesetben meghalt Ove Andersson korábbi raliversenyző, a Forma-1-ben is szereplő Toyota istálló volt igazgatója. A 70 éves Andersson a dél-afrikai Milligan ralin vett részt versenyzőként, amikor veterán autójával összeütközött egy kamionnal. A svéd szakember a helyszínen életét vesztette. Andersson csaknem harminc évig irányította a Toyota európai motorsport részlegét, ez idő alatt a Toyota négy egyéni és három csapat világbajnokságot nyert a rali szakágban. A japán istálló az ő főnöksége alatt lépett be a Forma-1 világába, 2002-ben. A 70 éves Andersson egy évvel később visszavonult, azóta tanácsadóként segítette a csapat munkáját.

FREDERICO LUZZI

Október 25-én, életének 28. évében leukémiában meghalt Federico Luzzi, olasz teniszező. Luzzit magas lázzal szállították az Arezzo városában lévő San Donato kórházba, ám először senki sem gyanakodott arra, hogy leukémiás lenne. Később a vizsgálatok kiderítették a sportoló betegségét. Miután kiderült a baj, Luzzit azonnal áthelyezték a hematológiai osztályra, ahol előbb kómába esett, majd a szíve is megállt, és újraélesztés közben meghalt. Luzzi a férfi tenisz világranglistán korábban az első 100-ban volt, de nem a játékáról vált híressé, hanem arról, hogy belekeveredett egy bundabotrányba, amelynek következtében 200 napra eltiltották.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!