Portugália és Mexikó a 16 között

Portugália és Mexikó a 16 között
Portugália megverte Mexikót, de így is ez a két csapat jutott tovább a D-csoportból.  Angola-Irán 2006.06.21.

Befejeződtek a D-csoport küzdelmei is a németországi labdarúgó világbajnokágon. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Portugália mellett Mexikó jutott tovább.

Portugália első két csoportmérkőzését megnyerte Németországban, így a csoport második helyére hajtó Mexikó ellen már a döntetlen is elég lett volna Figóéknak a csoportelsőség bebiztosításához. Ehhez képest Scolari tartalékos legénysége (Deco és Christiano Ronaldo is pihenőt kapott) igen nagy fordulatszámon kezdett, és Maniche szép találatával már a hatodik percben vezetést szerzett. Nem sokkal később megduplázódott a portugálok előnye: a Barcelona védője, Rafael Marquez kezezett saját tizenhatosán belül, a büntetőt pedig Simao Sabrosa értékesítette. A közép-amerikaiak nem adták fel, és egy szöglet után Fonseca fejesével elkezdték a felzárkózást.

A második félidőben az egyenlítés is sikerülhetett volna Mexikónak, ám a Miguel kezezése miatt megítélt büntetőt Bravo csúnyán főlé lőtte. Később Perez szeretett volna kiharcolni még egy tizenegyest, de műesését sárgalappal jutalmazta a játékvezető. Perez nem értett egyet az ítélettel, és reklamálásért kapott még egy sárgát, így csapata a 61. perctől emberhátrányban játszott.

A portugálok könnyedén őrizték meg előnyüket, és ezzel elsőként léptek tovább csoportjukból. Mivel a kvartett másik mérkőzésén Angola és Irán nem bírtak egymással, ezért a vesztes Mexikó is készülhet a nyolcaddöntőre.

Elmaradt az angolai bravúr

Angola számára az Irán elleni találkozónak óriási tétje volt. Az afrikai vb-újonc a Mexikó elleni döntetlenjének köszönhetően győzelme esetén a csoport második helyét is megszerezhette volna.

Ehhez képest az első játékrészben nem igazán alakultak ki gólhelyzetek egyik kapu előtt sem. A játék főleg a mezőnyben zajlott, sok hibával, és sok szabálytalansággal. A második félidő 60. percében az afrikaiak megszerezték a vzetést, és mivel a másik találkozón Mexikó hátrányban volt Portugália ellen, ezért úgy tűnt, hogy Angola tovább lép.

A 74. percben aztán mindez szertefoszlott, mert Iránnak sikerült kiegyenlítenie. A lefújásig az eredmény már nem változott, így a másik mérkőzés eredményétől függetlenül Angola is búcsúzott. Az előzetesen lesajnált afrikaiak azonban két pontot gyűjtöttek a csoportmeccsek során, így szégyenkezésre semmi okuk nincs.

Labdarúgó világbajnokság, D-csoport:

Portugália-Mexikó 2-1
Gól: Maniche 6., Simao 24. (11-es), ill. Fonseca 29.

Angola-Irán 1-1
Gól: Flavio 60., ill. Bakhtiarizadeh 75.
hirdetés