Pótolták az ellopott vasúti kábeleket

A Budapest–Komárom vasútvonalon csütörtök délután három órára pótolták azt a mintegy ötven méter vasúti kábelvezetéket, amit még szerda este loptak el ismeretlen tettesek Szárliget térségében.

Ez idő alatt a vonatok késéssel közlekedtek: 30-60 perces, de 90 perces késés is volt. A menetrend várhatóan csak a hajnali órákra áll helyre, addig még késésekkel számolni kell.

A késéseket és a torlódásokat az okozta, hogy a kábellopás miatt a térségben nem működött a vasúti elektromos biztosítóberendezés. A biztonság érdekében ilyenkor egy-egy állomásközben csak egy vonat haladhat azonos irányba, a következő vonatot pedig csak akkor indíthatják, ha az előző már megérkezett az állomásra, s erről a forgalomirányítók telefonon értesítették egymást.

Tatabánya és Szárliget között a mostani – rövid időn belül – már az ötödik eset volt. Március 25-én a hajnali órákban Tatabánya és Szárliget között 70 méter sínkábelt loptak el, akkor 56 vonat összesen 1092 percet késett.

A vasúttársaság bízik abban, hogy a rendőrségi feljelentésnek lesz eredménye, mert mindezek a lopások egyrészt veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, másrészt késéseket, kellemetlenségeket okoznak az utas közönségnek is. Az sem utolsó szempont, hogy az eltulajdonított vasúti kábelek anyagi kárt okoznak a vasúttársaságnak, pótlásukról gondoskodni kell. Egy-egy ilyen esetben a kár eléri a 300-500 ezer forintot is.

A tolvajok nemcsak a biztosítóberendezések kábeleit tulajdonítják el, hanem az optikai-távközlési kábeleket is – legutóbb Cegléd és Szolnok között, ahol az anyagi kár 7,5 millió forintra rúgott. Az optikai kábelek eltulajdonítása még egy komoly veszélye is van: ezek a légvezetékek közel találhatók a villamos felső-vezetékrendszerhez, amelyben 25 ezer Volt nagyfeszültség van. Két méteren belüli megközelítése halálos áramütést okozhat.   
hirdetés