Pozsony elítéli a budapesti zászlóégetést, határozott magyar fellépést vár a provokatőrökkel szemben

A szlovák külügyminisztérium elítéli a magyar szélsőségesek szombat esti tüntetését Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt – áll a pozsonyi diplomácia vasárnap délelőtt kiadott, a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleményében. Egyben felszólítja az illetékes magyar szerveket, hogy határozottan lépjenek fel a provokátorokkal, valamint a két nemzet és állam békés együttélését ellenzőkkel szemben. Az ügyről Ján Kubiš ((ján kubis)) szlovák külügyminiszter vasárnap magyar kollégájával, Göncz Kingával is beszélt.

Pozsony emlékeztet: a budapesti megmozduláson “elfogadhatatlan szlovákellenes verbális megnyilvánulásokra és a Szlovák Köztársaság állami jelképének, zászlajának meggyalázásáta került sor”.

Szlovákia különösen sértőnek tartja, hogy “a provokáció társszervezői voltak olyan nacionalista pártok és mozgalmak, mint a Jobbik és a Magyar Gárda, amelyekre a szlovák fél már hosszabb ideje figyelmeztet”. “Éppen ezért sajnálatos – áll a közleményben -, hogy a magyar kormány mind ez idáig nem talált hatékony eszközöket arra, hogy gátat szabjon az ilyen szélsőséges megnyilvánulásoknak és tevékenységnek”.

Pozsony szerint sajnálatos az is, hogy a magyar szélsőségesek a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan mérkőzésen történteket, a garázdálkodást kezdeményezők elleni ottani rendőri fellépést használták fel ürügyül a szombat esti budapesti tüntetéshez. “A szlovák szervek ilyen esetekben – a stadionokon vagy azokon kívül – mindig a szélsőségekkel, az erőszakkal és a nacionalizmussal szembeni zéró tolerancia elvéből indulnak ki” – áll a közleményben.
hirdetés