Prágában járt a sóstói klub

Rengeteg látnivalót és élményt adott a kirándulás, amelyet dr. Hudákné Fábián Nóra közművelődési színtérvezető szervezett
Rengeteg látnivalót és élményt adott a kirándulás, amelyet dr. Hudákné Fábián Nóra közművelődési színtérvezető szervezett - © Fotó: olvasónktól
Nyíregyháza – A zsúfolt, keskeny hídon mutatványosok, utcazenészek gondoskodtak a jó hangulatról.

Csehországba kirándultak nemrégiben a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjasok Szervezetének tagjai. Utunk során számos helyen megfordultunk, így például Telcben. A kisváros a világörökség része, központjában megtekintettük a híres lábasházakat.

Prágai kirándulásunkat a Várnegyedben, a sziklamagaslatra épített várban, Hradzsinban kezdtük. Sétánk során a Strahovi-kolostor, a Loretói Szűz Mária-templom, a Szent Vitus székesegyház és az Arany utcácska voltak a legérdekesebb látnivalók.

Megnéztük a vár díszudvarán tartott őrségváltást, majd a gótikus székesegyházat, a cseh királyok egykori koronázásának helyszínét. Megcsodáltuk a szépen díszített belső tereket, a színes ólomüveg ablakokat. Láttuk V. László díszes erkélyét, itt nyugszik Rudolf és V. László magyar király is.

A leghíresebb fürdőváros lett

A várnegyed legkisebb, színes, pici házak sorából álló Arany utcáján alkimisták keresték egykor az aranycsinálás titkát. Láttuk a Lorettát, e gyönyörű templom legnagyobb kincse a több mint hatezer gyémánttal díszített szentségtartó. Óránként 27 harangos harangjáték szól Isten házában.

Sétáltunk a Moldva egyik prágai hídján. A zsúfolt, keskeny hídon mutatványosok, kereskedők, utcazenészek gondoskodtak a jó hangulatról. Megkóstoltuk a finom cseh sört és a sült kolbászt.

Másnap Karlovy-Varyba, a világ egyik leghíresebb fürdővárosába látogattunk el, ahol 300 gyógyvízforrás van. Gyönyörködtünk a színes épületekben, a virágnaptárban, a hintókban.

– Lőkösné Horváth Katalin –
hirdetés