Programkavalkád a fény és a kultúra városában

Programkavalkád a fény és a kultúra városában
© Illusztráció: KM-archív
Mátészalka – Kerek évfordulót ünnepelnek Mátészalkán: 130 éve elsőként a településen gyúlt fény egy köztéri lámpában.

Összeállt az idei Fényes napok programja, a hagyományos kulturális kavalkád középpontjában ebben az esztendőben is az a bizonyos 130 évvel ezelőtti esemény áll, amikor az országban először Mátészalkán, a Kossuth utca 16. szám előtt fény gyúlt egy köztéri lámpában. Erről a pillanatról is megemlékeznek augusztus 23–25. között.

Hollywoodi kulisszatitkok

A csütörtöki nyitónapon a zsinagógában kezdődnek a programok, ahol 17 órától Szilágyi Enikő ének- és színművész, a Francia Köztársaság Művészet és Irodalom lovagja, valamint Jan Moeyaert zongoraművész, a brüsszeli Királyi Akadémia Zenekarának szóló zongoristája ad koncertet A sanzonok szárnyán címmel. Este nyolctól a rendezvénytérre várja a közönséget a Zion Refresh zenekar, koncertjük után pedig a Children of Distance lép színpadra 21 órától.

A Magyar Hollywood Tanács pénteken 17 órától a zsinagógában a Hollywoodi kulisszatitkokba enged bepillantást, míg a rendezvénytéren a Hórihorgas Hujákolók és a Garagulya Gólyalábas Kompánia játéka szórakoztatja a közönséget. A Szatmári Múzeumban 18.30-kor nyitják meg Asztalos Zsolt Munkácsy-díjas festőművész kiállítását. Este hét órától a Kossuth térre várják mindazokat, akik a Band of Streets show és egy varázslatos tűztáncbemutató után részesei szeretnének lenni a csodának, amikor a Mécsestartó fiú szobra életre kel. Az elmaradhatatlan Fényes felvonulás végállomása a rendezvénytér, ahol 21 órától a Budapest Bár, a Kelet Brass Band és a Band of Streets koncertjét élvezheti a közönség. A tűzijátékot követően a Zuboly zárja az estét.

Mutatványosok délutánja

Utcazenészek, karikaturisták, bűvészek és mutatványosok lepik el szombaton délben a rendezvényteret, szórakoztató műsoraik után a mátészalkai művészeti együttesek bemutatóit láthatja a publikum 16 órától. A zsinagógában délután ötkor kezdődik Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész Shirley Valentine című előadása. A lírai komédiával egy időben, a rendezvénytéren a Katáng ad koncertet a legkisebbeknek, akiket 18.30-tól a Cimbaliband és Danics Dóra vált a színpadon. Visszatérő vendég már Mátészalkán Keresztes Ildikó, aki zenekarával 20 órától kápráztatja el a közönséget. Az idei Fényes Napoktól a Blahalouisiana koncertével búcsúzhatnak a látogatók.

A rendezvény teljes egészében ingyenes.

KM
hirdetés