Magyarország

2013.04.08. 13:53

Elemzők: az idén 7 milliárd euró felett lehet a külkereskedelmi aktívum

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Elemzők szerint a februári külkereskedelmi aktívum vártnál alacsonyabb értékét elsősorban munkanaphatások magyarázzák, éves szinten azonban a tavalyinál nagyobb, 7 milliárd eurót meghaladó többlet várható.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Elemzők szerint a februári külkereskedelmi aktívum vártnál alacsonyabb értékét elsősorban munkanaphatások magyarázzák, éves szinten azonban a tavalyinál nagyobb, 7 milliárd eurót meghaladó többlet várható.

A KSH hétfőn közölt adatai szerint az idén februárban a kivitel 1,2 százalékkal, a behozatal 0,1 százalékkal csökkent euróban számolva, az év első két hónapjában pedig az export 1,5, az import 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Februárban az első becslés szerint az export értéke 6,569 milliárd euró, az importé 5,896 milliárd euró volt, a külkereskedelmi többlet 673 millió euró lett, 71 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az export és az import februári visszaesését nagymértékben magyarázhatja a munkanaphatás. Az import exporténál kisebb mértékű csökkenése pedig véleménye szerint arra utal, hogy a belső keresleti komponensek közül pozitív irányú elmozdulás történhetett.

Az elemző írásában kifejti, hogy a fogyasztás ugyan feltehetően kissé élénkült februárban az előző hónaphoz képest, azonban a kiskereskedelmi forgalom még mindig csökkenést mutatott az előző évihez képest, ezért vagy a beruházások, vagy a készletek változása mutathat élénkülést az év elején. Hozzáteszi, hogy az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok azt jelezték, hogy megtorpant az európai gazdaság kilábalásának folyamata a recesszióból, a gyengélkedő külső keresletet azonban a felfutó autóipari termelés részben ellensúlyozhatja.

Suppan Gergely előrejelzése szerint az idén a külkereskedelmi aktívum elérheti a 7,4 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője a februári adatok értékelésekor szintén kiemelte a munkanaphatást, vagyis azt, hogy a tavalyi szökőévhez képest eggyel kevesebb munkanap volt az idén februárban, ez magyarázhatja a külkereskedelmi többlet éves szintű csökkenését.

Úgy vélte azonban, hogy a következő hónapokban az autóipari termelés beindulásának hatásaként érdemi többlet lehet, éves szinten pedig a külkereskedelmi aktívum nagyobb lehet a tavalyinál, és meghaladhatja a 7 milliárd eurót.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!