Pünkösdölés a Sóstói Múzeumfaluban

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Ügyességi próbák és játékos vetélkedők, az indiánok életét bemutató kiállítás, kirakodóvásár, hagyományőrző és gasztronómiai bemutató, illetve királyválasztás várja az érdeklődőket pünkösd alkalmából május 16-án a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

Ezen a napon a múzeumfalu zöld ágakkal feldíszített portái délelőtt pálinkával fogadják a közönséget, az egész napos program a javarészt a pünkösdölési szokások köré szerveződik – közölte Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója és Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere az eseményt beharangozó keddi, nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A látogatóknak bemutatják az ünnep népszokásait, a lányok pünkösdölő játékait, lesz a királynéválasztás, az ügyességi játékok révén késő délutánig a pünkösdi királyról is döntenek.

pun

A zumba és a táncegyüttesek bemutatója után nyitják meg a Néprajzi Múzeum tárgyaiból és Lóránt Attila fotóművész képeiből összeállított, a magashegységi indiánok múltját és jelenét bemutató Andokból az Andokba című kiállítást. A tárlaton Bolívia, Peru, Chile és Ecuador indián törzseit látogathatják meg virtuálisan az érdeklődők.

A perui Sonqoy Tusuy néptáncegyüttes és a helyi zenészek koncertjei után a királyválasztás következik. Az intézmény által meghirdetett hétpróbás játékban egy térkép alapján lehet felkeresni a program különböző helyszíneit, a legjobban teljesítők garantált jutalmat kapnak.

A nap során lesz kirakodóvásár a múzeumfalu főutcáján, lovaglás és kocsikáztatás, íjászat, népi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, az anarcsi portán pedig babgulyással és édes kőttesekkel várják a vendégeket. A műhelysoron megelevenednek a kismesterségek, tartanak hagyományőrző bemutatót, kézműves foglalkozásokat, az egzotikus konyha iránt érdeklődők a pálinkaházban az Andok országainak ételeibe és italaiba is belekóstolhatnak.

– MTI –
hirdetés